LGL letos beleži rekordno število gostovanj

Avtor: STA

Lutkovno gledališče Ljubljana (LGL) je bilo letos na 28 mednarodnih gostovanjih, treh več kot v letu 2018, s čimer je preseglo lanski rekord. Gledališče, ki večinoma gostuje na mednarodnih lutkovnih festivalih, se je minuli teden odpravilo še na zadnje tri poti.


Škrt škrt kra čof! / Foto: Jaka Varmuž

Tako so na 24. reviji lutkovnih gledališč na Reki v četrtek in petek odigrali tri predstave Škrt škrt kra čof! režiserke Ivane Djilas, s predstavo Akvarij režiserja Mihe Goloba bodo danes nastopili na festivalu Romaeuropa v Rimu, kjer bodo sicer odigrali šest predstav, zasedba predstave Misterij sove režiserja Renauda Herbina pa bo danes odigrala predstavi v sklopu 18. mednarodnega lutkovnega festivala v švicarskem mestu La Chaux-de-Fonds.

Tudi sicer so največkrat gostovali prav z omenjenimi predstavami Akvarij, Misterij sove, Škrt škrt kra čof!, med predstavami, ki je bila večkrat odigrana na odrih izven matičnega odra, pa je tudi Nekje drugje režiserja Tina Grabnarja, so sporočili iz LGL.

Grabnarjeva uprizoritev je bila septembra v Mariboru razglašena za najboljšo predstavo zadnjih dveh lutkovnih sezon, nagrajena pa je bila tudi na Poljskem, kjer je na otroškem gledališkem festivalu Teatralna Karuzela dobila nagrado za najboljšo predstavo festivala.

LGL je osrednje slovensko lutkovno gledališče, ki je bilo kot Mestno lutkovno gledališče ustanovljeno leta 1948. Leta 2009 se je z njim združilo tudi poklicno dramsko Gledališče za otroke in mlade Ljubljana. Gledališče na leto pripravi okoli deset premiernih lutkovnih in dramskih predstav, obenem pa ponuja številne programe na področju kulturne vzgoje. Je producent festivalov Lutke in Zlata paličica.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/rekordno-stevilo-gostovanj-lutkovnega-gledalisca-ljubljana