V ljubljanski Operi Veliki Gatsby po istoimenskem Fitzgeraldovem romanu

Avtor: STA

SNG Opera in balet Ljubljana bo nocoj kot prvo baletno premiero v sezoni uprizorila priredbo romana Veliki Gatsby ameriškega pisatelja Francisa Scotta Fitzgeralda. Avtor priredbe in koreograf je mednarodno priznani baletnik Leo Mujić, ki se je k ljubljanskemu ansamblu vrnil po 12 letih. Naslovno vlogo je prevzel madžarski plesalec Istvan Simon.


Foto: Darja Štravs Tisu

Mujić je v ljubljanski Operi pred 12 leti postavil predstavo She is Missing na temo ženskega principa, tokrat pa bo v obliki pripovednega baleta, ki je njegova strast, predstavil svoje videnje znamenitega dela iz ameriške literarne zakladnice.

Kot so zapisali v operni hiši, roman z izrazito kritičnim podtonom osvetljuje negativne razsežnosti velikega ameriškega sna in togost dekadentne newyorške visoke družbe med obema vojnama, ki ni dopuščala prehajanja med razrednimi sloji. Dogaja se "v svetu nepredstavljivega bogastva, omame in temačnih obsesij, v katerem vlada grozljiva moralna praznina".

"Razkošna pripoved o skrivnostnem bogatašu, ki postane žrtev lastne ljubezni in prepričanja, je hkrati tudi zgodba o ljubimcih, ki si nista usojena. Osrednji junak je sicer zasnovan kot mit, katerega triumfalna pot pelje v propad, tragični konec pa kljub temu nagovarja z mislijo, da je človek kot posameznik pomembna entiteta. S tem pa se slej ko prej spomnimo tudi na svet, v katerem živimo danes in v katerem je za resnične vrednote vedno manj prostora," še piše v vabilu na predstavo.

Koreograf je, kot je povedal na novinarski konferenci, skušal raziskati, kaj lahko roman pove danes. Predstavo je opremil tudi z glasbo, za katero je, primerno prostoru in času, ko naj bi se zgodba odvijala, izbral izključno ameriške skladatelje iz 20. in 30. let prejšnjega stoletja: Philipa Glassa, Leonarda Bernsteina, Georgea Gershwina, Louisa Primo, Samuela Barberja, Glenna Millerja in Georgea Whitefielda Chadwicka.

Vlogo Gatsbyja bo plesal nekdanji prvak Semperjeve opere v Dresdnu in Madžarskega narodnega baleta v Budimpešti Istvan Simon, ki gostuje po vsej Evropi. Njegova muza Daisy bo Tjaša Kmetec, vlogo Nicka, ki v romanu in predstavi opazuje dogajanje, pa je prevzel novi član ljubljanskega ansambla Lukas Bareman. Sicer bo v predstavi nastopil celoten ljubljanski baletni ansambel.

Dramaturg je bil Balint Rauscher, sceno je oblikoval Stefano Katunar, kostume Paladin Šabanović, svetlobo pa Aleksandar Čavlek.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-ljubljanski-operi-veliki-gatsby-po-istoimenskem-fitzgeraldovem-romanu