V mariborskem Baletu Pepelka Jean-Christopha Maillota

Avtor: STA

Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 8. 11. 2019, premierno izvedel balet Pepelka v koreografiji Francoza Jean-Christopha Maillota, ki na glasbo Sergeja Prokofjeva pod taktirko Simona Robinsona prinaša svežo upodobitev te znane pravljice. Naslovno vlogo bo odplesala Tijuana Križman Hudernik.


Foto: Arhiv SNG Maribor

Mednarodno priznani koreograf in baletni ustvarjalec Jean-Christophe Maillot je v svoji celoviti koreografski viziji pravljice o Pepelki, ki jo je prvič izvedel monaški Les Ballets de Monte-Carlo aprila 1999, odstranil odvečne plasti, ki so namenjene olepševanju dejstev. S tem je po navedbah SNG Maribor utrl pot pomenljivemu premisleku o tem, kako lahko ljudje, ki preminejo, pomembno začrtajo življenjsko pot tistih, ki ostanejo.

Maillot je Prokofjevovo partituro, ki je nastala v svinčenem času sovjetskega totalitarizma, povsem prilagodil lastni koreografski poetiki, ki se izmika stereotipni bipolarnosti klasičnega in sodobnega baleta.

Umetniški direktor mariborskega Baleta Edward Clug meni, da bo s tem prišla do izraza vsa veličina mariborskega baletnega ansambla. Poleg Tijuane Križman Hudernik v vlogi Pepelke bodo med drugim nastopili Ionut Dinita kot Princ, Catarina de Meneses kot Vila, Anton Bogov kot Oče, Asami Nakashima kot Mačeha ter Tetiana Svetlična in Evgenija Koškina kot Sestri.

"Potrebujemo pravljice in iskal sem primerno pravljico, ki bi se lepo ujela s profilom našega ansambla. Spomnil sem se Pepelke, ki sem jo videl pred leti v Cankarjevem domu z Les Ballets de Monte-Carlo in sem bil fasciniran," je povedal.

"Predstavo sem izbral ne samo zato, ker se mi zdi ena najboljših, če ne celo najboljša verzija Prokofjeve Pepelke, ampak tudi zato, ker imamo trenutno šopek odličnih mladih solistov, ki lahko to izvrstno odplešejo," je dodal.

Maillotova Pepelka pleše bosa, kajti njen simbol ni kristalni čeveljček, temveč svobodno stopalo, ki je posuto z zlatim prahom sanj ter za sabo pušča sijočo sled domišljije in srečnih pravljičnih koncev. Posebej izpostavljen je tudi odnos Očeta s Pepelkino mamo, ki po smrti nastopa kot Vila.

"To daje dodatno dimenzijo pravljici. Zgodba je v tipičnem Maillotovem stilu prikazana na duhovit način, hkrati pa je zelo zahtevna v plesnem smislu, izjemno dinamična, izjemno hitra in izjemno privlačna. Še vedno je zelo sveža in dobro komunicira z občinstvom," je še povedal Clug.

Scenografijo podpisuje Ernesto Pignon-Ernest, kostumografijo Jerome Kaplan, oblikovanje luči Dominique Drillot.

Poleg Maillotove verzije Pepelke, ki se je slovenski javnosti v izvedbi Baleta iz Monte Carla predstavila novembra 2005 v Cankarjevem domu, ima ta pravljična zgodba v kontekstu slovenske baletne (po)ustvarjalnosti razmeroma dolgo tradicijo. Ta se začenja s koreografijo Pepelka ali stekleni čeveljček Vaclava Vlčka, ki je bila uprizorjena leta 1928 v ljubljanski operni hiši na baletni libreto Karla Augusta Görnerja. Med zadnjimi pa je bila uprizoritev v produkciji mariborskega Baleta s premiero novembra 2007, pod katero se je podpisal koreograf Viktor Litvinov.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-mariborskem-baletu-pepelka-jean-christopha-maillota