Sklepni del 54. Festivala Borštnikovo srečanje

Avtor: FBS

Sklepni del 54. Festivala Borštnikovo srečanje se po 14-ih dneh zaključuje s slavnostno podelitvijo nagrad in Borštnikovega prstana. Na desetih festivalskih prizoriščih si je bilo v minulih dneh mogoče ogledati 35 gledaliških predstav, nekaj jih je še na sporedu te dni. Na festivalskih dogodkih, konferencah in posvetih so organizatorji gostili več kot sto tujih gostov; festivalskih kritikov, novinarjev, gledaliških strokovnjakov, selektorjev in umetniških direktorjev. Doslej so zabeležili že več kot 6.500 gledalcev in obiskovalcev.


V petek, 25. oktobra, je festival gostoval v Umetnostni galeriji Maribor, kjer je bila v dveh terminih na ogled tekmovalna predstava REKA, REKA/ Syntapiens::IZ v produkciji Zavoda Delak in režiji Dragana Živadinova. V Stari dvorani SNG Maribor je gostovalo Gledališče Celje s predstavo Ljudomrznik, ki je uvrščena v tekmovalni del sporeda.

Na Tribuni na Velikem odru so pripravili lutkovni balet Lutkovnega gledališča Ljubljana Posvetitev pomladi, v Minoritski cerkvi je bil na sporedu vizualno-performativni projekt Georges, ki sta ga ustvarili koreografka Mylène Benoit in lutkovna umetnica Julika Mayer, na Malem odru SNG Maribor pa je bila na ogled Deklica s strunami v produkciji SNG Drama Ljubljana.

Festival še vedno gosti študente AGRFT, okoli 30 jih trenutno spremlja festivalske dogodke in pripravlja festivalski študentski blog, udeležili pa so se tudi praktičnega seminarja Smeh? italijanskega umetniškega ansambla Sotterraneo. S predstavo Overload/Preobremenitev, ki bo na sporedu v soboto, 26. oktobra ob 20.30, se zaključuje letošnji obsežni mednarodni program. Zasedba Sotterraneo preizkuša raznovrstne uprizoritvene forme v razmahu med frontalnimi in prostorskimi praksami, ki obravnavajo nasprotja in temne plati sedanjega časa. Gostujoča predstava je prejela nagrado UBU za najboljšo predstavo leta 2018, ki jo podeljuje zveza evropskih gledališču UTE, leta 2016 pa je bila na Be festivalu nagrajena kot najboljša gostujoča predstava, izvedbo podpira Italijanski kulturni inštitut v Ljubljani v okviru 19. tedna italijanskega jezika v svetu.

V soboto bo na ogled še zadnja predstava v tekmovalnem sporedu, Macbeth (SNG Nova Gorica), na Malem odru Narodnega doma bo uprizorjena tehnoburleska Tatovi podob (Emanat), v Lutkovnem gledališču pa predstava Kraljica mati (Gledališče Koper in Mestno gledališče Ptuj), v kateri blestita Nataša Barbara Gračner in Aleš Valič. Na sporedu je še okrogla miza v organizaciji Alma mater Europaea – Akademije za ples: Baletno izobraževanje v Sloveniji od predšolske vzgoje do II. bolonjske stopnje, Rajzefiber pa pripravlja razigran in urban sprehod po Mariboru z vinom.

Najobsežnejše Borštnikovo srečanje doslej, ki je letos trajalo 14 dni, se bo zaključilo s sklepno slovesnostjo s podelitvijo nagrad in Borštnikovega prstana. Žirija v sestavi Uršula Cetinski, Andreja Kopač, Dora R. Podolski, Aldo Milohnić in Giorgio Usrini Uršič bo podelila festivalske nagrade, Borštnikov prstan si bo nadela igralka Marinka Štern. Sklepno slovesnost bo povezovala igralka Sara Dirnbek, za glasbo bo poskrbela zasedba Bakalina Velika, režiser dogodka je Krešimir Dolenčić. Prireditev se bo začela ob 20. uri v Veliki dvorani SNG Maribor in bo neposredno prenašana na TV Slovenija (I. program). 


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/sklepni-del-54-festivala-borstnikovo-srecanje