Večina umetniškega ansambla SMG podpira aktualno vodstvo

Avtor: STA

V sredo se je sešel umetniški ansambel Slovenskega mladinskega gledališča (SMG) in za zaprtimi vrati razpravljal o polemikah, ki v medijih odzvanjajo glede aktualnega vodstva gledališča in programskimi odločitvami. Kar 19 od 27 članov ansambla je danes medijem posredovalo izjavo, da program vodstva "odločno podpira".


Foto: Tamino Petelinšek / STA

"Podpisani člani umetniškega ansambla SMG ne dopuščamo, da se govori v našem imenu in da se v medijih pod pretvezo kolektivnih odločitev in želja daje izjave, ki niso bile sprejete v skladu z nami in so neresnične," piše v izjavi ansambla.

Izjava se navezuje na članek Drama v teatru, ki je bil objavljen v sobotnem Delu. Vzvod za članek je bilo lansko in predlansko kritično mnenje ministrstva za kulturo, ki je šele letos prišlo v javnost, o programskih in vsebinskih principih SMG pod vodstvom direktorja Tiborja Miheliča Syeda in umetniškega vodje Gorana Injaca. V mnenju po navedbah časnika piše, da SMG "vztraja na poti brisanja mej med gledališčem kot umetnostjo in dnevnopolitičnim odrom resničnosti, s čimer se umetnosti jemlje pozicijo in kvaliteto ter jo spreminja v neučinkovit politični pamflet".

Za Delo sta spregovorila režiser Vito Taufer in igralec Dario Varga. "Zdi se, da si nekdo domišlja, da se je zgodovina tega gledališča začela z njegovim prihodom, sam pa se bojim, da se bo s tem prihodom žal zaključila," je med drugim povedal Varga. Delo je poročalo, da v mandatu aktualnega vodstva v SMG zaznavajo tudi upad števila obiskovalcev.

Kar 19 članov ansambla pa se od izjav Tauferja in Varge oddaljuje in program trenutnega vodstva "odločno podpira". "Čeprav smo do določenih njunih potez tudi kritični in si na določenih področjih želimo izboljšav, stojimo za njim, prav tako kot številni podporniki v slovenskem in mednarodnem prostoru," piše v izjavi.

Člani ansambla so spomnili, da so zavezani načelom, ki že desetletja določajo SMG - "to so odprtost, mednarodno sodelovanje, kritičnost, provokativnost, novi modeli uprizarjanja, eksperiment, diskurzivnost, naslavljanje različnih občinstev, gledališče kot družbeni prostor". Prav tako člani ansambla "absolutno zavračajo", da je delovanje gledališča podrejeno posamezniku in v službi njegovih želja. "Želimo si konstruktivnega dialoga in sodelovanja, ki temelji na medsebojnem spoštovanju med vsemi člani kolektiva SMG," so sklenili.

Mihelič Syed pa je dejal, da je bilo po sredinem kolegiju jasno izraženo nestrinjanje večine članov ansambla "z manipulacijami dveh zaposlenih ter odločeno, da se vsi nadaljnji pogovori in rešitve ne izvajajo v medijih, temveč znotraj kolektiva gledališča, da bi se tako preprečila še dodatna škoda ugledu gledališča". Izkazalo se je tudi, da večina ansambla podpira programske in umetniške usmeritve trenutnega vodstva. "Odgovornost in moralna obveza vodstva pa je, da spoštuje večinsko stališče kolektiva in ne sodeluje v nadaljnji polemiki v medijih, predvsem pa, da se skozi konstruktiven dialog začnemo ukvarjati z vprašanjem, kako naprej, in ne, kako ohranjat status quo," je dodal direktor SMG.

SMG je na spletni strani objavil tudi izjavo za javnost, v kateri se je hrvaški režiser Oliver Frljić odločil ustaviti delo pri projektu Tak silen vzlet se siloma konča. Kot razlog je navedel poskus Tauferja in Varge, "da bi s pomočjo navajanja netočnih informacij in necelovitih podatkov kakor tudi zelo tendencioznih izjav o delu Slovenskega mladinskega gledališča zrušila trenutno vodstvo te ustanove".

Pred dnevi je v javnosti tudi zaokrožilo pismo društva Nomad Dance Academy Slovenija, v katerem so glede aktualnega vodstva SMG zapisali: "V spremenjenih časih, v katerih trenutno živimo, je to vodstvo s svojim vrhunskim kuratorskim pristopom k ustvarjanju repertoarja eno redkih domačih gledališč, ki se sodobnim družbenim, kulturnim in političnim problemom, s katerimi se trenutno sooča sodobna stvarnost, ne izogiba z eskapistično gledališko zabavo, ampak razume, kaj pomeni v tem trenutku ustvarjati umetnost."

Mihelič Syedu in Injacu mandat poteče s 1. aprilom 2020.

Povezava: Izjava


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/vecina-umetniskega-ansambla-smg-podpira-aktualno-vodstvo