Sprehod skozi čas združil šolarje, starostnike in lutke

Avtor: STA

V Lutkovnem gledališču Maribor so v sodelovanju s Francoskim inštitutom v Sloveniji in Goethe-Institutom Ljubljana izvedli medgeneracijski projekt Sprehod skozi čas. V njem nastopajo učenci Osnovne šole Toneta Čufarja in varovanci Doma Danice Vogrinec, ki so z Juliko Mayer in Mylene Benoit raziskovali odnos med preteklostjo in sedanjostjo.


Foto: Boštjan Lah

Povod za ta dokumentarno-gledališki projekt je bila predstava z naslovom Georges, ki sta jo lutkovna ustvarjalka iz Nemčije Julika Mayer in koreografka iz Francije Mylene Benoit ustvarili lani za festival v Avignonu. Predstava v petek gostuje v Mariboru v okviru Festivala Borštnikovo srečanje, že prej pa sta umetnici prišli v Maribor in delali s šolarji in upokojenci.

V dobrih dveh tednih je nastala predstava Sprehod skozi čas, ki združuje lutkovno, glasbeno in plesno umetnost. Umetnici sta za projekt uporabili lutke, ki ne služijo več svojemu namenu in sta jih tako poskusili ponovno oživiti. Kot sta povedali na današnji novinarski konferenci v Mariboru, sta bili nad odzivi sodelujočih izjemno navdušeni, saj se je med njimi kljub starostnim razlikam razvila posebna energija, ki izžareva tudi iz končnega izdelka.

"Čudovito je bilo opazovati to dinamiko, ki se je takoj začela vzpostavljati med sodelujočimi. Takoj so začeli sodelovati in drug drugemu pomagati, kar se vidi skozi predstavo," je dodala Ajda Sitar iz Lutkovnega gledališča Maribor, ki je skupaj s Tanjo Lužar asistirala pri projektu.

Navdušenje nad projektom sta izrazili tudi ravnateljica OŠ Toneta Čufarja Špela Drstvenšek in Marija Volmajer iz Doma Danice Vogrinec. Povedali sta, da so tako otroci kot starostniki uživali pri delu in ob tem urili pomembne veščine, kot sta komunikacija v tujem jeziku in improviziranje. Izjemno pozitivni so tudi prvi odzivi občinstva.

Predstava je bila za zaključene skupine na ogled že danes na OŠ Toneta Čufarja, v četrtek pa jo bodo predstavili v Domu Danice Vogrinec in za širše občinstvo v Minoritski cerkvi.

Nastopajo Štefka Golob, Katica Štefanovski in Bojan Weitzer iz Doma Danice Vogrinec ter Lana Beber, Alina Krnič, Jaša Podhostnik, Jakob Vršič Riedl, Lia Smodej in Vanja Vučić iz OŠ Toneta Čufarja.

Med nastajanjem projekta, ki ga je omogočil Francosko-nemški kulturni sklad, so se ustvarjalci s pomočjo lutk spraševali o odnosu do časa in zgodovine, o tem, kako smo ljudje med seboj povezani in kako lahko o tem spregovorimo skozi umetnost.

Ena od vsebinskih tem je bila minljivost. "Podobna logika je vpisana v jedro lutkovne umetnosti, kjer nenehno oživljamo nek material, ki je brez animatorja mrtev," je povedala direktorica Lutkovnega gledališča Maribor Katarina Klančnik Kocutar.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/sprehod-skozi-cas-zdruzil-solarje-starostnike-in-lutke