V Zagrebu svetovna praizvedba Žižkove Antigone

Avtor: STA

V Hrvaškem narodnem gledališču (HNK) v Zagrebu bodo nocoj krstno uprizorili dramo Antigona, ki jo je za gledališče po naročilu napisal filozof Slavoj Žižek. V svoji različici klasične grške pesnitve Žižek ponuja tri možne konce tragedije, gledalcem pa pušča svobodno odločitev o usodi sodobne Antigone, piše na spletni strani HNK.


Foto: Pixabay

"Moja zamisel je bila preprosta: obravnavati Sofoklesovo različico kot ločen del razbitega vrča in ga dopolniti z drugimi drobci v upanju, da bo skozi ta proces mogoče spoznati nekaj resnice," Žižkove besede navaja spletna stran HNK.

Kot piše na spletni strani, je Žižek Sofoklesovo tragedijo iz 5. stoletja pr.n.št. skiciral kot etično-politično vajo v slogu Brechtovih didaktičnih iger, pri tem pa je posegel po načelu trojne enotnosti: teza - antiteza - sinteza.

"Sistematična analiza Evrope kot današnjega sistema odpira pogled na krizo evra, begunsko krizo, brexit, politiko zategovanja pasu, zaostrovanje mejnih režimov, postavljanje ograj in izolacijo, različne infiltracije in lažne novice - pogled na svet, v katerem obstoji grožnja po razpadu Evrope. Z vseevropskim odgovorom se želi gledališki večer z Antigono zoperstaviti temu zloveščemu scenariju. Slavoj Žižek se ukvarja z vprašanjem: "Kakšna (in katera?) Antigona bi lahko pravično (objektivno) presodila pogojevanja našega časa?" še piše na spletni strani HNK.

Režijo je podpisala nemška režiserka hrvaških korenin Angela Richter, ki je leta 2006 v Hamburgu ustanovila gledališče Fleet Street, danes pa je stalna režiserka kölnskega gledališča. Žižkova Antigona je njena prva režija na Hrvaškem, zasnovala pa jo je kot "filozofski in politični eksperiment, ki bo odprl vprašanje grožnje globalnega terorizma". S tem želi spodbuditi razmislek o tem, na kakšen način bi bilo mogoče predramiti politiko v Evropi, ki se sooča s krizo in pretresi.

Antigono bo igrala Iva Mihalić, njena sestra Ismena bo Luca Anić, Kreon bo Mislav Čavajda, Hajmon Filip Vidović, glasnik Silvio Vovk, Barbara Vicković je prevzela vlogo zborovodje, prvakinja Alma Prica pa bo upodobila preroka Tejreziasa. Zbor sestavljajo Vanja Matujec, Alen Šalinović, Kristijan Potočki, Tesa Litvan in Tin Rožman.

Kot posebnost uprizoritve v HNK napovedujejo tehnično zahtevno scenografijo, ki jo pripravlja Peter Baur z video umetnikom Jonasom Linkom. K postavitvi, v središču katere bo t.i. čarobna kocka, ga je navdihnil zborovodja, ki na začetku predstave pravi, "kot da se bogovi igrajo z nami, ko je povedana življenjska zgodba, opazimo, na koliko mestih bi se lahko odvila drugače".


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-zagrebu-svetovna-praizvedba-zizkove-antigone