V zagrebškem HNK 19. oktobra premiera Žižkove Antigone

Avtor: STA

Hrvaško narodno gledališče v Zagrebu bo 19. oktobra praizvedlo dramo Antigona, ki jo je za gledališče po naročilu napisal slovenski filozof Slavoj Žižek. Nemška režiserka Angela Richter si jo je zamislila kot filozofski in politični eksperiment, ki odpira sodobna vprašanja, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.


Foto: Predrag Kezic / Pixabay

Žižek v svoji različici Sofoklesove tragedije iz 5. stoletja pr.n.št., ki jo je skiciral kot etično-politično vajo v slogu Brechtovih didaktičnih iger, ponuja tri možne konce, gledalcem pa omogoča, da sami odločijo o usodi sodobne Antigone.

Svoj zaključek Antigone, ko se zbor postavi pred ljudi, aretira in ubije Antigono in Kreona, je napovedal kot "en avtentičen srečen konec". "Srečen konec ni, ko nihče ne umre. Srečen konec je, ko umrejo zlobni ljudje, ko umrejo tisti, ki si zaslužijo smrt. Očarani smo nad tragično smrtjo velikega, osrednjega lika."

"Moja zamisel je bila preprosta: obravnavati Sofoklesovo različico kot ločen del razbitega vrča in ga dopolniti z drugimi drobci v upanju, da bo skozi ta proces mogoče spoznati nekaj resnice," je povedal Žižek.

Režijo je podpisala nemška režiserka hrvaških korenin Angela Richter, ki je leta 2006 v Hamburgu ustanovila gledališče Fleet Street, danes pa je stalna režiserka kölnskega gledališča. Žižkova Antigona je njena prva režija na Hrvaškem, zasnovala pa jo je kot "filozofski in politični eksperiment, ki bo odprl vprašanje grožnje globalnega terorizma". S tem želi spodbuditi razmislek o tem, na kakšen način bi bilo mogoče predramiti politiko v Evropi, ki se sooča s krizo in pretresi.

Antigono bo igrala Iva Mihalić, njena sestra Ismena bo Luca Anić, Kreon bo Mislav Čavajda, Hajmon Filip Vidović, glasnik Silvio Vovk, Barbara Vicković je prevzela vlogo zborovodje, prvakinja Alma Prica pa bo upodobila preroka Tejreziasa. Zbor sestavljajo Vanja Matujec, Alen Šalinović, Kristijan Potočki, Tesa Litvan in Tin Rožman.

Kot posebnost uprizoritve v HNK napovedujejo tehnično zahtevno scenografijo, ki jo pripravlja Peter Baur z video umetnikom Jonasom Linkom. K postavitvi, v središču katere bo t.i. čarobna kocka, ga je navdihnil zborovodja, ki na začetku predstave pravi, "kot da se bogovi igrajo z nami, ko je povedana življenjska zgodba, opazimo, na koliko mestih bi se lahko odvila drugače".


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-zagrebskem-hnk-19-oktobra-premiera-zizkove-antigone