Vrhunci mednarodnega programa Festivala Borštnikovo srečanje

Avtor: FBS

V prihodnjih dveh tednih bo na ogled več kot 40 vrhunskih gledaliških predstav slovenskih in tujih producentov, številni dogodki v spremljevalnem programu ter uvodna sklopa, posvečena mladim.


Z mednarodno konferenco Prečiti meje, ki je namenjena spodbujanju dejavnosti za razvoj občinstev v gledališčih, se danes pričenja že 54. Festival Borštnikovo srečanje. Mlado gledališče in Študentsko gledališče sta lani uvedena sklopa programskih aktivnosti, ki jih posvečajo mladim občinstvom, študentom gledaliških smeri ter strokovnim delavcem in koordinatorjem kulturno umetnostne vzgoje, na sporedu pa bodo tudi prve predstave tujih producentov.

Slovesna otvoritev festivala bo v petek, 18. oktobra 2019 s predstavo Poroka umetniškega ansambla Gecko (ob 20.00, Veliki oder SNG Maribor). Gostovanje organizirajo s podporo British Council Ljubljana in sodi med vrhunce letošnje festivalske edicije.

Gecko je mednarodno priznano fizično gledališče pod umetniškim vodstvom izraelskega performerja, koreografa, režiserja, pisca in predavatelja Amita Lahava. Predstava Poroka prikazuje distopični svet, v katerem je posameznik poročen z državo. Zavezuje ga pogodba in sprašuje se, kakšni so njeni splošni pogoji in ali lahko razmišlja o razvezi. Sporočilnost ključno določata zvok in glasba – spretna sinteza znanih napevov in avtorskih skladb artikulira in čustveno nadgradi zgodbo ter jo zlepi v uprizoritveno celoto. Zvočno pokrajino sooblikujeta tudi ozaveščen dih in uporaba dvanajstih jezikov – nikdar nihče v dvorani ne razume vsega izrečenega. Gledališče Gecko je leta 2016 prejelo nagrado Petra Brooka za »briljantno fizično, vizualno, konceptualno delo in predan umetniški ansambel«. Skrbno razvija in neguje odnos z občinstvom, organizira pogovore in neformalna srečanja z gledalci, izvaja izobraževanja in usposabljanja, tudi v Mariboru: pogovor o predstavi bo v soboto, 19. oktobra, ob 10. uri v Medetaži SNG Maribor, seminar za študente gledaliških šol pa med 12. in 16. uro istega dne v Alma Mater Europaea. 

Med letošnje festivalske vrhunce nedvomno sodi tudi nastop mednarodno uveljavljenega performerja Iva Dimcheva, ki 20. oktobra 2019 v Minoritski cerkvi gostuje s koncertnim performansom The Live Concert. Dimchev je bolgarski umetnik, koreograf in gejevski aktivist, njegovo provokativno delo je barvita mešanica performansa, plesa, glasbe, besedila in vizualnih podob. Že dvajset let sodi med osrednje figure eksperimentalne in radikalne umetnosti. Enako prepričljiva sta njegov impresivno močan glas, z razponom od rock zvezde do primadone, ter karizmatična odrska prisotnost. Performativni solo koncert pripravljajo v sodelovanju z Zavodom MOJA KREACIJA Maribor - Platforma sodobnega plesa/Platforma po Platformi.

V mednarodnem delu programa bo v soboto, 26. oktobra 2019, na sporedu predstava Overload/Preobremenitev italijanskega umetniškega ansambla Sotterraneo, ki je prejela nagrado UBU za najboljšo predstavo leta 2018, ki jo podeljuje zveza evropskih gledališču UTE, leta 2016 pa je bila na Be festivalu nagrajena kot najboljša gostujoča predstava.

Zasedba Sotterraneo preizkuša raznovrstne uprizoritvene forme v razmahu med frontalnimi in prostorskimi praksami, ki obravnavajo nasprotja in temne plati sedanjega časa. Njihova "avant-pop" naracija sedanjosti se poigrava z razmerjem med kolektivno in nekonvencionalno imaginacijo. 

V okviru gostovanja v Mariboru bodo člani skupine za študente AGRFT izvedli tudi praktični seminar Smeh?, predstavili bodo metodo, ki jo uporabljajo pri ustvarjanju svoje prepoznavne produkcije. Izvedbo podpira Italijanski kulturni inštitut v Ljubljani v okviru 19. tedna italijanskega jezika v svetu.

Jutri bo ob 18.00 v Stari dvorani SNG Maribor pogovor Mostovi med bregovi s Tonetom Partljičem, Nejcem Gazvodo in Aleksandrom Popovskim, moderira ga kritičarka, novinarka ter urednica Petra Vidali, pripravljajo ga z Mariborsko knjižnico. Na Tribuni na Velikem odru SNG Maribor pa ob 20.30 gostuje Zagrebško gledališče mladih z odmevno predstavo Eichmann v Jeruzalemu v režiji Jerneja Lorencija, ki je podnaslovljena kot rekonstrukcija banalnosti zla. 

V mednarodnem programu bo v produkciji Bitef teatra Beograd (RS) na sporedu še predstava Jami distrikt, ki je na 63. Sterijevem pozorju leta 2018 v Novem Sadu (RS) poleg Sterijeve nagrade za najboljšo predstavo prejela še šest drugih nagrad. Gostili bomo tudi umetniško organizacijo RUPER in Teatar &TD (HR) z avtorskim projektom.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/vrhunci-mednarodnega-programa-festivala-borstnikovo-srecanje