V kranjskem gledališču premiera Ibsenovih Strahov

Avtor: STA

V Prešernovem gledališču Kranj bo drevi ob 19.30 premiera drame Henrika Ibsena Strahovi v režiji Igorja Vuka Torbice. Ustvarjalci predstave so poskrbeli za poglobljeno in sodobno priredbo besedila, ki je nastalo leta 1881, a je z družbeno kritiko hipokrizije tudi danes še vedno aktualno. Premieri bo sledila podelitev nagrade julija.


Foto: Nada Žgank

Pri Ibsenovih Strahovih se plast za plastjo razpirajo na novo tisti strahovi, ki nas strašijo s poglobljenim vpogledom v zapletena brezna človeških odnosov na horizontu prevlade hipokrizije, moralne sprevrženosti in zategnjenih ter okostenelih družbenih nazorov, pojasnjujejo ustvarjalci.

Dramaturginja Katarina Pejović je na ponedeljkovi novinarski konferenci povedala, da sta z režiserjem pri uprizoritvi besedila vzpostavila komunikacijo z Ibsenovim tekstom, tako da gledalec predstave začuti, da gre za stvari, ki se ga tičejo.

Prvotno je bila namreč drama razglašena za nemoralno in je med takratnim meščanstvom zbudila ogorčenje, saj se je avtor poleg vprašanja evtanazije dotaknil tudi spolnih bolezni, ki so bile v tedanji družbi tabu.

"To so danes zadeve, ki na ta način niso več tako aktualne, zato smo iskali neko asociacijo, ki bi nam bila danes bliže," je pojasnila Pejovićeva in dodala, da v uprizoritvi vidimo, kakšne so posledice nedejanja oziroma dejanja, ki skuša vzdrževati obstoječe stanje.

Mama Alvingova je ujeta v prostor in običaje, iz katerih si ne upa izstopiti in jih skuša ohranjati, je vodilo svoje vloge pojasnila igralka Vesna Jevnikar. Njenega sina Osvalda v predstavi igra Blaž Setnikar, nastopajo pa tudi Borut Veselko, Peter Musevski in Vesna Pernarčič.

Gledališče bo drevi po premieri v sodelovanju z Gorenjskim glasom podelilo tudi letošnjo nagrado julija za najboljšo igralsko stvaritev domačega ansambla v pretekli sezoni. Nagrada nosi ime po muzi pesnika Franceta Prešerna, po katerem se imenuje kranjsko gledališče. Prejšnje leto je julijo prejel Miha Rodman, ki je gledalce navdušil predvsem z monodramo Judovski pes.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-kranjskem-gledaliscu-premiera-ibsenovih-strahov