Predstava Muyte Maker s Flore Detraz v Španskih borcih

Avtor: STA

Na odru Španskih borcev bo drevi v sklopu celoletnega festivala Plesna Vesna gostovala plesna, vizualna in predvsem glasbeno-vokalna predstava Muyte Maker. Predstavo podpisuje mlada francoska ustvarjalka Flore Detraz, ki v njej nastopa s svojo skupino PLI, so sporočili iz moščanskega centra kulture.


Foto: Bruno Simão

Predstava Muyte Maker se izmika vsemu, kar nam je znano. Štiri performerke na odru ustvarjajo fantastično avdio-vizualno pokrajino, v kateri se pojavljajo z izjemno močno odrsko prezenco in na svojevrsten način uspejo preseči vsakršno žanrsko opredelitev. Predstava enostavno ne dovoljuje konceptualizacije in jo je težko ujeti v trdne okvire, s čimer na oder prinaša navdihujočo svežino čiste fascinacije. Gledalca popelje v surrealističen svet, ki ga performerke ustvarijo z neverjetno natančnostjo in izvirno estetsko noto, piše v sporočilu za javnost.

Preko raziskovanja srednjeveških podob, trivialnih pesmic in grotesknih slik predstava Muyte Maker raziskuje srečo kot fizično in eksistencialno trditev; radost kot željo, kot kreativni potencial in kot fizično izkrivljanje oziroma protislovje. "Štiri nastopajoče umetnice prepevajo v izobilju, se večglasno smejejo, slepo plešejo in klepetajo v kakofoniji zato, da bi pokazale na kompleksnost svojih teles v celoti," še piše v napovedi predstave.

Flora Detraz se je po končani izobrazbi iz klasičnega plesa preusmerila v študij književnosti. Kasneje se je pridružila Centre Choregraphique National de Rillieux-la-pape, ki ga vodi Maguy Marin ter se nadalje usposabljala v koreografskem raziskovalnem ciklusu PEPCC, Forumu Danca, v Lizboni. Vse od leta 2013 je ustvarjala dela, ki prevprašujejo odnos med glasom in gibom: Peuplements (2013), Gesächt (2014), Tutuguri (2016) in aktualna Muyte Maker.

Predstava Muyte Maker v Španskih borcih drevi gostuje v sklopu celoletnega festivala Plesna Vesna pod okriljem Zavoda EN-KNAP in v sodelovanju s Francoskim Inštitutom v Sloveniji, Teatroskopom in Društvom Mesto žensk. V četrtek bo uprizorjena na Reki, v soboto pa v sodelovanju z mariborskim Momentom še v Lutkovnem gledališču Maribor.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/predstava-muyte-maker-s-flore-detraz-v-spanskih-borcih