Nagrade festivala Zlata paličica 2019

Avtor: LGL

S podelitvijo nagrad se je sinoči v Lutkovnem gledališču Ljubljana zaključil tekmovalni del 18. festivala uprizoritvenih umetnosti za otroke in mlade Zlata paličica 2019, na katerem je bilo odigranih 15 od predvidenih 16 predstav, ki jih je izbrala selektorica Nika Arhar. Predstava Hlapec Jernej in njegova pravica je zaradi poškodbe v ansamblu odpadla. Prisotne je pozdravila tudi v. d. generalne direktorice direktorata za ustvarjalnost z Ministrstva za kulturo Marjeta Pečarič.


Foto: Miha Fras

Podeljeni sta bili dve nagradi najboljši otroški in najboljši mladinski predstavi. Otroška žirija je za najboljšo otroško predstavo izbrala Nekje drugje režiserja Tina Grabnarja. Žirija je ob tem poudarila, da nam  "uprizoritev pokaže življenjsko zgodbo, ki ni izmišljena in je zato drugačna od ostalih ogledanih predstav. Ne osredotoča se samo na vesele trenutke, ampak nam pokaže tudi žalostne dogodke, ki se v življenju lahko zgodijo. Igralka Asja Kahrimanović Babnik zelo natančno sodeluje z liki, ki se pojavljajo na tabli. Njeno pripovedovanje gledalca popelje v drugačen svet. Še bolj živo smo si predstavljali tudi zaradi tunela, v katerem smo si predstavo gledali. Odlično so narejeni tudi liki, ki nastajajo iz kredne risbe na tabli. Ob ogledu predstave smo imeli občutek, da smo postali življenjski zaupniki deklice, ki je prišla od nekje drugje."

Po oceni mladinske žirije je najboljša mladinska predstava Seansa Bulgakov režiserja Matije Solceta. "Uprizoritev mladostnikom približa zgodbo klasičnega ruskega romana Mojster in Margareta in hkrati tudi manj poznano zvrst gledališča objekta. Gre za inovativno animacijo predmetov, senc in luči. Ob energični živi glasbi uprizoritev drži pozornost vse do konca. Njenemu zvenu pa moč doda tudi tunel, v katerem smo si predstavo ogledali. Kreativna scenografija in kostumografija predstavi dodajo srce in dušo. Odlično igro in animacijo treh igralcev (Gašper Malnar, Miha Arh, Filip Šebšajevič) okrona presunljiv kontakt s publiko. Seansa Bulgakov tako postreže s humornim in dinamičnim vesoljem, ki ga ponuja preprost objekt." meni mladinska žirija festivala. Obe nagrajeni predstavi sta nastali v produkciji Lutkovnega gledališča Ljubljana.

Gledalci si bodo danes in jutri v spremljevalnem programu lahko ogledali še dve ponovitvi italijanske predstave za malčke Barve vode, ki je del evropskega projekta Mapping, pri katerem sodeluje Lutkovno gledališče Ljubljana. V tem okviru poteka tudi delavnica ustvarjalcev iz Finske, Nizozemske, Italije, Romunije in Francije, namenjena raziskovanju prvin plesa, fizičnega gledališča ter gibanja, značilnega za lutkovne animatorje.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/nagrade-festivala-zlata-palicica-2019