Prejemnik nagrade Festivala performansa je umetnik The Miha Artnak

Avtor: STA

Letošnji prejemnik nagrade Festivala performansa je Miha Artnak. Nagrado, ki jo podeljujejo za posebne dosežke na področju performansa v Sloveniji, dobi za performans Prečkanje. Lavreatu bo nagrado na nocojšnji prireditvi ob sklepu festivala na Novi pošti izročil nosilec predmeta Performans na AGRFT Janez Janša.


Foto: Miha Fras

Umetnik The Miha Artnak je performans Prečkanje izvedel 18. maja. Prečkal je cesto zunaj urejenega prehoda za pešce in s tem sintetiziral večplastne razsežnosti performansa.

"Zastavil je svoje telo in svoj status državljana, prespraševal je dostopnost javnega prostora, družbene konvencije in regulacije ter s prekrškom sprožil vprašanje o odnosu umetnosti do družbenih norm," piše v obrazložitvi festivalske nagrade.

Hkrati je, kot še piše v obrazložitvi, z na videz minimalno in obrobno, neškodljivo gesto razprl tudi večno vprašanje o mejah umetniškega ustvarjanja in svobode ter še kako aktualno vprašanje o umetniški imuniteti.

Podelitev nagrade in predstava Izselitvev Katje Gorečan in Nike Švab sta sklenili Festival performansa, ki je potekal danes na Novi pošti. Festival je sicer v Ljubljani potekal že od 15. do 18. maja. Kuratorja Festivala performansa sta Urška Brodar in Janez Janša.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/prejemnik-nagrade-festivala-performansa-je-umetnik-the-miha-artnak