V SMG ponovljeni, nekoliko drugačen Festival performansa

Avtor: STA

Na Novi pošti bo danes potekal Festival performansa, ki bo po napovedih organizatorjev "nadaljeval od tam, kjer je maja ostal". Ob 18. uri dogajanje uvaja Literarni večer nepremičninskih oglasov, Katarina Stegnar pripravlja pogovor #talkbetter. Zvečer bodo podelili nagrado festivala ter sklenili z Izselitvijo Katje Gorečan in Nike Švab.


Foto: Arhiv Nova pošta

Festival performansa je v Ljubljani potekal že od 15. do 18. maja. Na njem so predstavili novo produkcijo v okviru Nove pošte, nad programom katere bdita zavod Maska in Slovensko mladinsko gledališče (SMG). Kuratorja Festivala performansa sta Urška Brodar in Janez Janša.

Današnje dogajanje bo uvedel performans Literarni večer nepremičninskih oglasov v izvedbi Miša Mićića in Ane Marije Garafol. Na literarnem večeru bodo mesto poezije zasedli nepremičninski oglasi.

Kot napovedujejo snovalci programa, tokratna izdaja Festivala performansa sicer nadaljuje tam, kjer se je majska končala. Katarina Stegnar je tedaj s projektom #hatebetter v obliki po Ljubljani razobešenih plakatov na temo sovražnega govora "vznemirila Slovenijo in viralno razplamtela svet". Tokrat pripravlja pogovore z v festival vpetimi ustvarjalci, naslovljene #talkbetter.

Program majskega festivala so poleg nje krojili tudi Jan Rozman, The Miha Artnak in Rok Kravanja. Jan Rozman je s skupinskim maršem zamaskiranih performerjev po centru Ljubljane osupnil mimoidoče in opozoril na vse večjo militarizacijo družbe, The Miha Artnak pa je nezakonito izvedel umetniško dejanje prečkanja ceste izven urejenega prehoda za pešce, a ostal nekaznovan. S tem je opozoril na vprašanje umetniške imunitete. Majski performans Roka Kravanje pa je nosil naslov Lahko ti podarim samo užitek in je tematiziral prostitucijo.

Performerki Katja Gorečan in Nika Švab pa sta se sredi maja vselili v kontejner, kjer sta bivakirali štiri mesece in v njem priredili vrsto dogodkov, tudi že omenjeni Literarni večer nepremičninskih oglasov, s katerimi sta razpirali stanovanjsko problematiko. Sedaj napovedujeta Izselitev.

S Festivalom performansa sicer na Novi pošti komentirajo in reflektirajo tudi izjemno festivalizacijo kulturnih dogodkov, h kateri, kot so dejali na majski predstavitvi, tudi sami prispevajo, a na vsebinsko drugačen način. Na tokratni izdaji bodo podelili tudi festivalsko nagrado.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-smg-ponovljeni-nekoliko-drugacen-festival-performansa