Za uvod v festival Pri svetilniku otroška kriminalna komedija Super reva

Avtor: STA

Gledališče Koper v novo gledališko sezono vstopa s festivalom gledaliških predstav za mularijo Pri svetilniku. V okviru festivala bo dopoldne na vrsti krstna uprizoritev otroške kriminalne komedije Tatjane Doma in Jaše Jamnika Super reva, ki jo koprski gledališčniki pripravljajo v koprodukciji s Slovenskim stalnim gledališčem iz Trsta.


Foto: Jaka Varmuž

Jamnik je predstavo tudi režiral, Tatjana Doma pa je podpisala še dramaturgijo. Zgodba spremlja razgrajaškega Jureta, ki doma skupaj s prijateljico in sosedo Tino komaj čaka, da ga njegov mlajši brat Lukec končno pelje na obljubljeno torto. Toda Lukca ni od nikoder. Stvari se začnejo zapletati, ko poštar prinese paket s smrdljivo vsebino. Zgodba se takrat spremeni v napeto kriminalko s številnimi komičnimi zapleti, nepričakovanimi obrati in nenavadnimi vsiljivci, so zapisali v Gledališču Koper.

Otroška kriminalka črpa navdih v medbratskem odnosu, v katerem starejši Jure nenehno nagaja mlajšemu Lukcu, ta pa se končno odloči pritiskom starejšega brata narediti konec in se maščevati s tem, da uprizori lastno ugrabitev. A bolj kot odnose med bratoma igra razkriva, da so največji frajerji lahko tudi super reve, pridni fantki pa super barabe.

"Predstava ne želi biti didaktična, prav tako ne stremimo k moralnemu nauku," je pojasnila Tatjana Doma in dodala: "Naredili smo dinamično, akcije polno predstavo, ki želi otroke predvsem zabavati in jih navdušiti do te mere, da se bodo v gledališče še vračali."

V predstavi nastopajo Anja Drnovšek, Tadej Pišek, Blaž Popovski, Rok Matek in Igor Štamulak.

Festival pri Svetilniku sicer v zadnjih sezonah beleži rekorden obisk. V koprskem gledališču ocenjujejo, da bo letošnji festival do zaključka 14. novembra obiskalo 9000 otrok in njihovih spremljevalcev.

Ob krstni uprizoritvi in ponovitvah Super reve si bodo otroci v okviru festivala lahko ogledali še krstno uprizoritev Mehurčkov, ki jih je po Župančičevi pesniški zbirki z enakim naslovom za oder priredil in režiral Jaka Ivanc, in ponovitve Butalcev po Franu Milčinskem. Učencem višjih razredov pa je namenjena predstava Skrivnostni primer ali Kdo je umoril psa, ki jo je koprsko gledališče v sodelovanju s SNG Nova Gorica v režiji Renate Vidič premierno uprizorilo v lanski sezoni.

Za otroke so pripravili tudi spremljevalne vsebine, kot so učne ure o gledališču, pogovori o predstavah, gledališki bonton, delavnice An ban in gledališke improvizacije.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/za-uvod-v-festival-pri-svetilniku-otroska-kriminalna-komedija-super-reva