V Ljubljani začetek festivala Zlata paličica s 16 predstavami

Avtor: STA

S predstavo italijanskega mojstra senčnih lutk Frabrizia Montecchija Virginija Volk, ki je nastala v produkciji Lutkovnega gledališča Ljubljana, se bo danes v Ljubljani začel 18. festival uprizoritvenih umetnosti za otroke in mlade Zlata paličica 2019. Selektorica Nika Arhar je izbrala 16 uprizoritev, ki bodo na ogled na različnih prizoriščih.


Festival Zlata paličica je bienalnega značaja in prinaša izbor najboljših slovenskih dramskih, glasbenih, lutkovnih, plesnih in eksperimentalnih predstav za otroke in mlade, ki so nastale v zadnjih dveh letih. Med 16 izbranimi predstavami jih večina prihaja iz javnih zavodov, štiri iz nevladnih organizacij, ena pa z Akademije za gledališče, radio, film in televizijo.

Po mnenju selektorice izbrane uprizoritve predstavljajo raznolike uprizoritvene pristope in žanre, od lutkovnih predstav za najmlajše, igrivih in inovativnih prepletov igre in animacije, do dramskih in plesnih predstav, ki oživljajo klasične in sodobne zgodbe, vzpostavljajo samosvoj avtorski odnos do izbrane predloge ali gradijo povsem nov odrski svet, izhajajoč iz tenkočutnega zaznavanja današnje družbene realnosti in vsakdana mladih. Letos je večja pozornost namenjena višjim starostim skupinam, predvsem generacijam tretje triade osnovne šole in srednješolcem.

Obiskovalci si bodo predstave lahko ogledali v Lutkovnem gledališču Ljubljana (LGL), Cankarjevem domu, Drami SNG Ljubljana, SNG Operi in baletu Ljubljana ter Plesnem teatru Ljubljana. Festival se bo zaključil s podelitvijo nagrad najboljši otroški in najboljši mladinski predstavi po mnenju otroške in mladinske žirije, so sporočili iz LGL.

Dopolnilo festivalu je spletna platforma Zlata paličica, referenčna baza za iskanje in prvo spoznavanje kakovostnih gledaliških predstav za otroke in mladino, ki jo na podlagi presoje treh selektoric usmerja Slovenski gledališki inštitut. Ciljno občinstvo festivala so otroci in mladi, zadnja leta pa se festival osredotoča tudi na pedagoške delavce in na vse, ki načrtujejo kulturne vsebine v vrtcih, šolah in kulturnih domovih po Sloveniji.

Festival, ki bo trajal do 6. oktobra, organizira LGL v sodelovanju s Cankarjevim domom in Slovenskim gledališkim inštitutom.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-ljubljani-zacetek-festivala-zlata-palicica-s-16-predstavami