V MGL skozi dramo Dragi, doma sem! o feminizmu in eskapizmu

Avtor: STA

V Mestnem gledališču ljubljanskem bodo v četrtek na Mali sceni v novo sezono vstopili z besedilom mlade britanske dramatičarke Laure Wade Dragi, doma sem!. Po besedah režiserke Nine Šorak drama skozi zgodbo 38-letne gospodinje, ki se leta 2019 odloči, da bo živela kot v 50. letih, prevprašuje pomembni temi eskapizma in feminizma.


Foto: Peter Giodani

Aprila letos je Laura Wade za tekst Dragi, doma sem! prejela nagrado Laurence Olivier za najboljšo komedijo. V besedilu se protagonistka, 38-letna Judy, ki je imela včasih zahtevno, a dobro plačano delo v finančnem svetu, na neki točki odloči za povsem drugačen način življenja: pusti službo in postane gospodinja iz 50. let 20. stoletja.

Zanimivo izhodišče besedila, ki ga je poslovenila Tina Mahkota, je, da so imele ženske v 50. letih popolnoma drugačno pozicijo v družbi, kot jo imajo danes, tudi v luči gibanja #jaztudi. Režiserka Nina Šorak je ob četrtkovi premieri dejala, da se v svežem tekstu Laure Wade, ki je lani v Londonu doživel krstno uprizoritev, gledalec na pameten in prefinjen način sooči z različnimi predstavitvami feminističnega vprašanja ter s temo eskapizma.

Dramaturginja Eva Mahkovic, ki je predlagala besedilo za uprizoritev v MGL, je v gledališkem listu njegove prve slovenske uprizoritve zapisala, da je Judyin eskapizem pravzaprav njena izbira, kar tudi pove v besedilu: "Jaz sem feministka. Imam izbiro in izbrala sem to."

"Kdo ji lahko to pravico odreka? V 21. stoletju je obrazov feminizma mnogo, še najbolj nasprotujejo in škodijo drug drugemu. Judyjino izbiro berem kot radikalno žensko izbiro nekega nekonvencionalnega življenjskega vzorca. Ki jo bosta kot vsako nekonvencionalno izbiro svet in sistem zelo težko sprejela in jo celo prej ko slej obsodila kot eksces, obsedenost, bolezen, nekaj sramotnega (čeprav sta enak vzorec še malo prej promovirala)," je še zapisala dramaturginja.

Besedilo je podpisano kot komična drama. "Komični elementi so bolj ali manj vezani na dialog. So del vsakodnevnih, mimobežnih situacij, ki se zgodijo preko klepeta ali miselnih postavitev likov, ki zagovarjajo svoje teze. Komika bolj kot ne ves čas spremlja predstavo, a se ob soočanju z velikimi vprašanji in propadanju glavnega lika ta komika na koncu že spogleduje s tragiko. Gre za kombinacijo tega, kdaj in čemu se smejimo oziroma kaj nam smeh kot gledalcu prinese," je dejala režiserka.

Eskapizem pa je Nino Šorak v besedilu zanimal z vidika, da se danes vsak posameznik odloči, na kakšen način bo ubežal realnosti: "Vsak od nas ima t.i. mini droge, ki so družbeno sprejemljive in so do določene mere celo dobrodošle, ker za posameznika predstavljajo pot v neko varnost, v neko oprijemališče. Eskapizem je denimo lahko zdravo prehranjevanje, šport ali kaj drugega, ki se nato spreobrne v nedobrodošlo obsesijo in lahko posameznika pripelje tako daleč, da izgubi stik z realnostjo."

Vlogo Judy so v MGL zaupali Ivi Krajnc Bagola, njen mož Johnny pa bo Jure Henigman. V igralskem ansamblu so še Bernarda Oman, Tjaša Železnik, Uroš Smolej ter Viktorija Bencik Emeršič v alternaciji z Mirando Trnjanin kot gostjo. Scenografijo podpisuje Branko Hojnik, kostumografijo Ina Ferlan, avtor glasbe je Laren Polič Zdravič, avtorica videa pa Pila Rusjan.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-mgl-skozi-dramo-dragi-doma-sem-o-feminizmu-in-eskapizmu