SNG Maribor s slavnostno akademijo obeležuje sto let

Avtor: STA

Slovensko narodno gledališče (SNG) Maribor z današnjo slavnostno akademijo obeležuje sto let delovanja. Častni pokrovitelj dogodka je predsednik republike Borut Pahor, ki bo gledališču ob tej priložnosti podelil državno odlikovanje zlati red za zasluge.


Foto: Arhiv SNG Maribor

Za rojstni dan SNG Maribor šteje prva uprizoritev 27. septembra 1919, ki je bila drama Tugomer v režiji takratnega ravnatelja gledališča Hinka Nučiča. Maja naslednje leto so vpeljali še opero in šest let kasneje balet.

SNG Maribor je danes največji javni kulturni zavod v državi. Je edina gledališka hiša v Sloveniji in med redkimi v Evropi, ki združuje dramski, glasbeni in plesni gledališki izraz. SNG Maribor namreč sestavljajo Drama, Opera, Balet ter Simfonični orkester, pod njegovo streho pa, organizacijsko ločen, deluje tudi Festival Borštnikovo srečanje.

Današnje slovesno dogajanje se bo začelo ob 18. uri z odprtjem razstave Vidno in nevidno gledališče v zapuščinah in zbirkah Univerzitetne knjižnice Maribor. Gradivo, ki priča o bogati zgodovini, bo na ogled v treh knjižnih razstaviščih in na ulici med zgradbama knjižnice in gledališča.

Po slavnostni seji sveta SNG Maribor s podelitvijo priznanj bo ob 20. uri v Veliki dvorani slovesna akademija. V programu bodo združile moči vse enote gledališča in po napovedih pripravile spektakularni umetniški dogodek, na katerem bodo nastopili dramski igralci, baletni in operni solisti, oba zbora ter simfonični orkester.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/sng-maribor-s-slavnostno-akademijo-obelezuje-sto-let