V ljubljanski Drami premierno Wildova Saloma

Avtor: STA

Ljubljanska Drama bo nocoj stopila v novo sezono s premiero simbolistične drame Saloma Oscarja Wilda. Za novo postavitev je natanko 100 let po zadnji uprizoritvi v tem gledališču poskrbel režiser Eduard Miler. V novem prevodu Primoža Viteza jo je priredila dramaturginja Žanina Mirčevska. Predstava se bo spraševala o današnjem svetu.


Foto: Peter Uhan

"Naša predstava bolj sprašuje, kot daje odgovore," je na novinarski konferenci povedala Žanina Mirčevska. Glavni lik Salome, ki jo bo odigrala Polona Juh, se ji zdi eden najbolj fatalnih ženskih likov v dramatiki, a na vprašanje, kdo je Saloma, po njenih besedah ni mogoče dati enoznačnega odgovora. V tokratni interpretaciji so se osredotočili na sedem motivov, ki se dopolnjujejo in dokazujejo njeno kompleksnost.

Drama se po njenih besedah zgodi, ko judejska princesa, poosebljenje sveta materializma, intrig, hedonizma, strasti in vojn, sreča svoje popolno nasprotje - preroka Johanaana, ki pripada svetu duhovnosti; odigral ga bo Igor Samobor. Ker ne more izsiliti poljuba, ga da obglaviti. Predstava po besedah ustvarjalcev med drugim govori tudi o ženski kot tihi in intuitivni spremljevalki moškega sveta skozi 2000-letno zgodovino.

Kot so zapisali v gledališču, drama, ki jo je Wilde objavil leta 1891, krstno pa je bila uprizorjena pet let kasneje, s svojo simboličnostjo govori o zatonu civilizacij in cesarstev, o trenutku, ko je človeštvo na križišču med duhovnostjo in čutnostjo. Skozi zgodbo, ki se dogaja v bibličnem prostoru in času, na palestinsko-bibličnem ozemlju, kjer se srečujejo različni narodi, kulture, religije in filozofije, se "prepletajo situacije, ki govorijo o pomembnosti morale, čutnosti in duhovnosti, v nasprotju z vrednotami družbenega statusa in moči".

Režiser v tekstu prepoznava preroškost, saj je po njegovem mnenju današnja slika sveta natančno tista, ki jo je zarisal Wilde: "Svet je pred razpadom, požari v Braziliji in Sibiriji pa nam dajejo vedeti, da gre hitreje, kot nam to dopovedujejo znanstveniki. Zavedamo se, da nas vodijo legitimno izvoljeni manipulanti. O teh govori Wilde."

Miler je izbral tudi glasbo, scenograf in avtor videa je Atej Tutta, kostumograf Leo Kulaš, koreografka Maša Kagao Knez, masko je oblikovala Špela Ema Veble, svetlobo Andrej Hajdinjak. V predstavi nastopajo še Gregor Baković, Alojz Svete, Valter Dragan in drugi.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-ljubljanski-drami-premierno-wildova-saloma