Ljubljanski lutkarji zmagovalci zagrebškega festivala PIF

Avtor: STA

Lutkovno gledališče Ljubljana je s predstavo za najmlajše občinstvo Nasvidenje avtorice in režiserke Jasne Vastl prejelo glavno nagrado Milan Čečuk na 52. mednarodnem festivalu lutkovnih gledališč (PIF) v Zagrebu. Ljubljanski lutkar Brane Vižintin je bil nagrajen za izvrstnost izvedbe v zmagovalni predstavi.


Foto: Jana Jocif

Podelitev vrste nagrad za različne dosežke v predstavah in izvedbe je potekala v četrtek v kulturnem centru Travno v Zagrebu. V tekmovalnem programu od 13. do 19. septembra se je zvrstilo 14 predstav, iz Bolgarije, Hrvaške, Irana, Italije, Izraela, Kanade, Rusije, Slovenije in Ukrajine.

Ljubljanska lutkovna miniaturka o minevanju, ki je je nastala po slikanici švedskega pisatelja Ulfa Nilssona Zbogom gospod Muffin, je v celoti najboljša predstava letošnjega festivala, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina. Po oceni mednarodne žirije je nagrada za izvrstnost izvedbe tudi zasluga soustvarjalca uprizoritvene zasnove in igralca Braneta Vižintina, ki velja za enega največjih slovenskih mojstrov lutkovne animacije.

Predstava z najbolj humanim sporočilom je Nebo za medvede italijanskega gledališča Teatro Gioco Vita iz Piacenze. Nagrajena sta bila tudi interpreta v predstavi Deniz Azhar Azari in Andrea Coppone.

Nagrado otroške žirije je prejela italijanska predstava Pop up, risani fosil v izvedbi Teatro Delle Briciole iz Parme. Med nagrajenimi predstavami je tudi Saloma Oscarja Wilda v izvedbi državnega regionalnega lutkovnega gledališča Orenburg v Rusiji.

Iz Slovenije so bile na letošnjem PIF tri predstave. Ljubljanski lutkarji so izvedli tudi Seanso Bulgakov režiserja in avtorja Matije Solceta. Priredba je nastala v okviru predstave Mojster in Margareta po romanu Mihaila Bulgakova. Lutkovno gledališče Maribor je izvedlo zvočno pravljico Snežna kraljica po motivih Hansa Christiana Andersena. Predstavo je režiral Tin Grabnar s soavtorico Nino Šorak.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ljubljanski-lutkarji-zmagovalci-zagrebskega-festivala-pif