Najboljša predstava zadnjih dveh lutkovnih sezon Nekje drugje

Avtor: STA

Za najboljšo predstavo zadnjih dveh lutkovnih sezon v Sloveniji je bila izbrana predstava Nekje drugje Lutkovnega gledališča Ljubljana, ki govori o prijateljstvu deklice in psa v času vojne. Nagrado za najboljšo režijo pa je na sinočnjem zaključku 10. bienala lutkovnih ustvarjalcev Slovenije v Mariboru prejel Tin Grabnar.


Po mnenju žirije je Nekje drugje, ki jo je režiral Grabnar, uprizoritev, ki dokazuje, da raba sodobne tehnologije v gledališkem mediju ne pomeni nujno gledalčeve potujitve. "In da je zlasti močna in avtentična izhodiščna ideja tista, ki združi vse uprizoritvene elemente: tradicionalne ali sodobne, literarne ali gledališke v učinkovito celoto," je v utemeljitvi zapisala mednarodna strokovna žirija v sestavi Blaž Lukan, Danijel Demšar in Kalle Nio.

Grabnar je prejel nagrado za najboljšo režijo ne le za svoje delo v omenjeni nagrajeni uprizoritvi, ampak tudi za uprizoritvi Martin Krpan v produkciji LGL ter Snežna kraljica v produkciji Lutkovnega gledališča Maribor (LGM), so po zaključni slovesnosti sporočili iz LGM.

Nagrade za animacijo in igro so dobili Gašper Malnar, Miha Arh in Filip Šebšajevič za vloge v uprizoritvi Seansa Bulgakov ter Asja Kahrimanović Babnik za vlogo v uprizoritvi Nekje drugje. Iz slednje je bil nagrajen tudi Matija Medved, in sicer za celostno likovno podobo.

Posebno nagrado za zvočno podobo uprizoritve je prejel Peter Kus za avtorstvo glasbe, zvočil in zvokov v uprizoritvi Snežna kraljica, posebno nagrado za prostorsko umestitev in celostno vizualno podobo uprizoritve Besede iz hiše Karlstein pa Silvan Omerzu.

Še dve posebni nagradi so prejeli ustvarjalci predstave Misterij sove za rekontekstualizacijo uprizoritve in Mateja Bizjak Petit za dramaturgijo.

Na zaključni prireditvi bienala so podelili tudi nagrade UNIMA Slovenije. Pengovove listine so prejeli animator in igralec iz LGM Maksimiljan Dajčman ter Polonca Kores in Asja Kahrimanović Babnik iz LGL.

Klemenčičevo nagrado, ki je najvišje priznanje za življenjsko delo na področju lutkarstva in lutkovne umetnosti v Sloveniji, pa sta prejela dolgoletni umetniški vodji LGM Breda in Tine Varl. Med drugim sta uspešna snovalca koncepta mednarodnega lutkovnega festivala Poletni lutkovni pristan, ki letos praznuje 30-letnico delovanja.

S podelitvijo nagrad in ogledom gostujoče predstave The Green (Zeleno) finskega vizualnega umetnika Kalleja Nia se je zaključil 10. bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije, ki ga prirejata Ustanova lutkovnih ustvarjalcev (ULU) in LGM. Tokrat je selekcijo opravila Nika Leskovšek, ki je po ogledu 64 predstav uvrstila v tekmovalni program enajst predstav.

V spremljevalnem programu festivala je bilo še pet predstav. Vsak dan so potekali pogovori o predstavah, med drugim pa so gostili tudi strokovni pogovor na temo lutkovnega raziskovanja, dve razstavi, srečanje tujih gostov in druženja.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/najboljsa-predstava-zadnjih-dveh-lutkovnih-sezon-nekje-drugje