Gledališče Koper v novi sezoni s šestimi premierami

Avtor: STA

Gledališče Koper bo v prihajajoči sezoni pripravilo šest premier, štiri bodo namenjene odraslim in dve otrokom. Že oktobra bo premiera koprodukcije koprskega teatra in SNG Nova Gorica, komedije Tutošomato. Gre za avtorski projekt Iztoka Mlakarja po motivih Shakespearove Ukročene trmoglavke v režiji Vita Tauferja.


Foto: Andrej Klemenčič

Prav tako v sodelovanju z novogoriškim gledališčem so na oder postavili avtistično detektivko po romanu Marhka Haddona Skrivnostni primer ali Kdo je umoril psa v režiji Renate Vidič, ki so jo na odru SNG Nova Gorica uprizorili že v lanski sezoni, koprsko premiero pa napovedujejo v začetku novembra, so po današnji novinarski konferenci sporočili iz koprskega gledališča.

Aprila bo na vrsti krstna uprizoritev igre Jugoslavija, moja dežela, ki nastaja v sodelovanju z Narodnim gledališčem Republike Srbske iz Banjaluke. Drama o bolečem soočanju s preteklostjo nastaja po motivih istoimenskega Vojnovićevega romana, ki ga je za oder priredil v Makedoniji rojeni srbski režiser Marko Misirača, ki bo predstavo tudi režiral. Kot zadnjo premiero za odrasle pa v koprskem gledališču napovedujejo Jašek britanskega dramatika Harolda Pinterja v režiji Jake Ivanca.

Kot je poudarila direktorica Gledališča Koper Katja Pegan, so Tutošomato, Jugoslavija, moja dežela in Jašek "sodobni, vsem dobro poznani in pri nas že uprizorjeni teksti, ki govorijo o iskanju identitete v 21. stoletju".

Naštete uprizoritve v večernih abonmajih bodo dopolnile gostujoče predstave drugih slovenskih gledališč. Abonenti si bodo lahko ogledali še Shakespearovo tragedijo Macbeth v režiji Janusza Kice ter si med štirimi gostujočimi predstavami izbrali še dve. Izbirali bodo med Bernhardovim Videz vara (SSG Trst) in komično dramo Popolni tujci Tamare Damjanović (Drama SNG Maribor) ali Gorinovo satirično komedijo Baron Münchhausen (SNG Nova Gorica) ter krstno uprizoritvijo z žlahtnim komedijskim peresom nagrajene satire Vsak glas šteje Ize Strehar (SLG celje).

Sezono pa bodo v Gledališču Koper odprli s krstnima uprizoritvama, namenjenima otrokom. Konec meseca bo kot otvoritvena predstava 9. festivala gledaliških predstav za mularijo Pri svetilniku na koprskem odru zaživela otroška kriminalna komedija Tatjane Doma in Jaše Jamnika Super reva v Jamnikovi režiji, že prihodnji mesec pa krstna uprizoritev Župančičevih Mehurčkov v priredbi in režiji Jake Ivanca.

Poleg tega v Kopru z letošnjo sezono vsebinsko razširjajo spremljevalni program, namenjen otrokom. Ob že ustaljenih delavnicah in ustvarjalnicah je letošnja novost Pogovor z igralcem, v katerem bo Igor Štamulak otrokom predstavil poklic igralca, zgodovino poklica in radosti, ki jih ta prinaša.

Z delom nadaljujeta gledališki šoli Gledališča Koper za osnovnošolce oz. za dijake in študente, letošnja novost pa je gledališki trening za odrasle, ki ga bo vodil dramski igralec Matic Valič.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/gledalisce-koper-v-novi-sezoni-s-sestimi-premierami