S performativnim koncertom Stine Fors začetek 8. festivala Spider

Avtor: STA

S performativnim koncertom WWWWWWW švedske bobnarke, koreografinje in performerke Stine Fors se bo ob 18.30 v nekdanjem Plečnikovem letnem gledališču za Tivolskim gradom začel 8. festival radikalnih teles Spider. Festival javnost med drugim skozi sodobnoplesne prakse sooča z nekonvencionalnimi pristopi in diskurzi ter z novimi, hibridnimi žanri.


Organizatorji festivala z društva Pekinpah želijo s festivalom Ljubljano postaviti kot center najnovejših sodobnoplesnih praks, ob tem pa v ospredje postaviti tri pomembne, v družbi pogosto zapostavljene panoge - umetnost, znanost in filozofijo.

Predvsem v nekdanjem Plečnikovem letnem gledališču se bo tekom festivala letos predstavilo 12 umetnikov z vsega sveta. Začetek festivala bo danes zaznamoval performativni koncert švedske bobnarke, koreografinje in performerke Stine Fors, ki velja za punk zasedbo v eni osebi. Sledila bo predstava Nikomur ni mar indijskega plesalca in koreografa Deepaka Kurkija Shivaswamyja, večerno dogajanje pa bo zaokrožil koncert Niplodok Live.

Umetniški vodja festivala Matej Kejžar je v uvodniku festivalske knjižice zapisal, da želijo na 8. festivalu Spider "skozi zaobjem različnih umetniških dinamik pognati območje plesnega prostora v obliki dinamičnega teritorija, ki dopušča porajanje novih umetniških izrazov".

Na programu bosta tudi projekta slovenskih ustvarjalcev. Kreativni kolektiv Urbana scena pod vodstvom plesalcev Gašperja Kunška in Žigana Krajnčana bo v četrtek pripravil "prikaz urbanih plesov na tradicionalen hip-hop način", premiero pa bo v petek dočakala Kejžarjeva koreografija Languagesausage-Languagesausage-Languagesausage (LSLSLS), v kateri sta se s soplesalcem Mikaelom Marklundom ukvarjala z vprašanjem podajanja znanja skozi ponavljanje v kontekstu jezika.

V soboto popoldan in za nedeljski sklep festivalskega dogajanja bo potekal šesturni performans Belgijcev The Monastery z naslovom Stanje Bardo, med katerim plesalci, lahko pa tudi gledalci, vršijo obred pokopa in ob tem prevprašujejo koncept radikalnosti telesa. Organizatorji so pripravili tudi filmski večer, obiskovalce pa vabijo, naj si ogledajo čim več predstav, saj bodo tako lahko doživeli celovito festivalsko izkušnjo.

Organizatorji so opomnili, da bodo predstave v primeru dežja izvedene v Mestu oblikovanja, o spremembi lokacije pa bodo obveščali preko družbenih omrežji.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/s-performativnim-koncertom-stine-fors-zacetek-8-festivala-spider