V Mariboru najboljše lutkovne predstave minulih dveh sezon

Avtor: STA

S predstavo Škrt škrt kra čof! Lutkovnega gledališča Ljubljana v režiji Ivane Djilas se danes v Mariboru pričenja 10. bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije. Ta predstavlja najboljše lutkovne predstave, ki so v minulih dveh letih nastale v Sloveniji. Selektorica Nika Leskovšek je v tekmovalni program uvrstila 11 predstav.


Poleg Škrt škrt kra čof! so iz Lutkovnega gledališča Ljubljana med tekmovalne uvrščene še predstave Nekje drugje in Martin Krpan režiserja Tina Grabnarja, Seansa Bulgakov v režiji Matije Solceta in Posvetitev pomladi Matjaža Fariča. To gledališče je zastopano še s predstavo Misterij sove režiserja Renauda Herbina, ki je nastala v sodelovanju s centrom TJP iz Strasbourga.

V tekmovalnem programu so tudi predstave Ko zorijo ježevci režiserja Bojana Labovića, Bela kamela Nike Bezeljak in Snežna kraljica Tina Grabnarja iz Lutkovnega gledališča Maribor (LGM). Iz slednjega je še uprizoritev Besede iz hiše Karlstein režiserja Silvana Omerzuja, ki je nastala v sodelovanju z Umetnostno galerijo Maribor (UGM) in Umetniškim društvom Konj.

Za nagrade, ki jih bo podeljevala mednarodna strokovna žirija, se bo potegovala še predstava Nepozabek režiserja Petra Kusa iz Zavoda Kuskus in gledališča za otroke Branka Mihaljevića iz Osijeka.

Bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije je osrednji nacionalni lutkovni festival, ki ga prirejata Ustanova lutkovnih ustvarjalcev (ULU) in LGM. Zaključil se bo v soboto s podelitvijo nagrad, med drugim tudi Pengovovih listin in Klemenčičeve nagrade, ki je najvišja stanovska nagrada za življenjsko delo na področju lutkarstva.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-mariboru-najboljse-lutkovne-predstave-minulih-dveh-sezon