Na zagrebških trgih tudi letos nepričakovane drame

Avtor: STA

Z izvedbo krajših prizorov iz predstave znanega hrvaškega pisatelja in dramatika Miroslava Krleža Gospoda Glembajevi bodo v torek na zagrebškem Evropskem trgu odprli drugo sezono projekta PopUp Drama. Po predstavi bodo oder prepustili mimoidočim, ki lahko tam ustvarjajo lastne predstave in jih objavijo na spletnih družabnih omrežjih.


Foto: Pixabay

Organizatorji so se tudi letos odločili za nekatera od antologijskih hrvaških gledališčnih predstav, ki so tematsko povezane z Zagrebom.

V četrtek bodo na Svačićevem trgu uprizorili predstavo Primer maturanta Wagnerja Marijana Matkovića, ki je bil leta 1976 tudi zelo uspešna televizijska drama. V petek bodo na Dežmanovem prehodu odigrali krajše dele najbolj zagrebškega romana za otroke avtorja Zvonimirja Milčeca, Žvižg iz Bukovca.

Vse začasne scenografije bodo na trgih stale najmanj 48 ur po predstavi. Organizatorji so pozvali vse zainteresirane mimoidoče, naj ustvarjajo lastne predstave ali naj se fotografirajo na prizoriščih ter vse objavijo na spletnih družabnih omrežjih s ključnikom #PopUpDramaZagreb.

Izvirni kulturno-turistični projekt združuje gledališče, začasno arhitekturo, poulično umetnosti in nove medije ter popularizira hrvaško dramatiko in gledališko umetnost. Lani, ko je bil izveden prvič, je sprožil veliko zanimanja med Zagrebčani in turisti, so zapisali na Facebook strani projekta. Scenografije so izdelali iz recikliranih materialov in odpadnih predmetov.

Umetniški projekt režiserke Anje Maksić Japundžić so pripravili v kreativni delavnici umetniške organizacije TeatruM.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-zagrebskih-trgih-tudi-letos-nepricakovane-drame