Predstava Od kapljice do oceana prejela glavno nagrado na Festivalu ekološkega gledališča v Srbiji

Avtor: Hiša otrok in umetnosti

V Bački Palanki je potekal 25. Festival ekološkega gledališča za otroke in mlade. Festival, katerega moto je bil “S srcem, štapom in kanapom!” (S srcem in iznajdljivostjo naprej!), je pritegnil množico veselih in radovednih otroških obrazov, saj ima izredno pomembno poslanstvo, da vsako leto v majhen kraj, v katerem ni gledališča, galerij ali drugega kulturnega programa, pripelje program umetniških delavnic in predstav za otroke in mlade.


Mojca Špik, Tini Rozman, Ana Kravanja, Ajda Tomazin / Foto: Arhiv Hiša otrok in umetnosti

Festival že več let s srcem in strastjo vodi režiserka Sonja Petrović, ki poleg gledališča otrokom približa tudi pomembna okoljska vprašanja in problematiko. Vstopnice lahko obiskovalci kupijo tako, da prinesejo deset plastičnih zamaškov, ki so namenjeni recikliranju.

Program predstav, ki so bile izbrane med številnimi prijavami s celega sveta, je izbrala dramaturgija Tijana Grumić. Izbrane predstave so sodelovale v tekmovalnem programu za nagrade “Dobro drvo” (Dobro drevo). Strokovna komisija v sestavi režiser Nikola Pejaković Kolja, režiserka Milja Mazarak ter igralec Đorđe Živadinović se je odločila, da glavno nagrado za najboljšo predstavo v celoti enakovredno dodelijo predstavama Kaštanka, ki je nastala v kopordukciji Gledališča Virovitica in Lutkovnega gledališča iz Zadra, ter interaktivni plesni predstavi Od kapljice do oceana v produkciji Hiše otrok in umetnosti iz Ljubljane.

V obrazložitvi je strokovna komisija zapisala: “ Izjemno drzna predstava, ki predstavlja pomemben korak naprej k novim trendom gledališča za otroke. Avtorice predstave so zelo uspešno, na interaktiven, a hkrati zelo subtilen način uresničile povsem drugačen koncept predstave za otroke, ki temelji na sodobnem plesu in na ta način najmlajšemu občinstvu odprle prostor za popolnoma nova gledališka doživetja.“

Predstavo Od kapljice do oceana je ustvarila ekipa: Ajda Tomazin (režija, koreografija, likovna zasnova), Tini Rozman (soustvarjanje in ples) in Mojca Špik (soustvarjanje in ples), Anže Virant (dramaturgija in oblikovanje svetlobe), Ana Kravanja (avtorska glasba), Iztok Hrga (scenografija in kostumografija) ter Irena Rajh in Tadeja Pungerčar (produkcija). Pred tem festivalom je bila predstava prav tako že uvrščena v izbor Zlata paličica, ki predstavlja strokoven izbor kakovostnih predstav za otroke in mladino.

Poleg glavne nagrade so podelili še nagrado za inovativnost v postopku, ki jo je prejela predstava Not the right leg (Napačna noga) v koprodukciji gledališča TriGroša, Cirkusfera in gledališča Dom kulture Studentski grad. Posebno nagrado za gledališče s srcem je prejela predstava Čudesni kontinenti (Čudežni kontinenti) v produkciji Nevid teatar iz Banje Luke. Nagrado za vizualno identiteto je prejela predstava S razlogom (Z razlogom) v produkciji Gledališka družina Pinklec in LOFT (Čakovec/ Zagreb, Hrvaška). Nagrado otroške komisije in publike je prejela predstava Kaštanka v koprodukciji Gledališča Virovitica in Lutkovnega gledališča iz Zadra, Hrvaška.

Predstava Od kapljice do oceana bo ponovno na ogled v novi sezoni Hiše otrok in umetnosti v Ljubljani.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/predstava-od-kapljice-do-oceana-prejela-glavno-nagrado-na-festivalu-ekoloskega-gledalisca-v-srbiji