V Štanjelu 7. slovenski festival kamišibaj gledališča

Avtor: STA

V Štanjelu se danes začenja 7. slovenski festival kamišibaj gledališča. Na festivalu se bodo v treh dneh predstavili "kamišibajkarji", ki so bili na regionalnih festivalih izbrani za državno srečanje in predstavili najboljše zgodbe letošnjega leta. V nedeljo bodo najboljšo predstavo po presoji žirije nagradili z zlatim kamišibajem.


Foto: Wikimedia Commons

V programu za otroke 7. slovenskega festivala kamišibaj gledališča se bo predstavilo 34 ustvarjalcev, v programu za odrasle devet, v spremljevalnem programu pa štirje. Danes bodo ob 16. uri v Grajžarjevi galeriji odprli razstavo ilustracij za predstavo O treh kozicah Igorja Cvetka, ki je bila na lanskem festivalu ovenčana z zlatim kamišibajem.

Program se bo ob 18. uri na štanjelskem grajskem dvorišču začel z zgodbami za otroke, ob 21. uri pa bodo ob Kraški hiši na sporedu kamišibaj predstave za odrasle. V soboto bodo predstavili še dva sklopa zgodb ob slikah, namenjenih otrokom.

Organizatorji festivala iz Društva kamišibaj Slovenije, ki so tokrat moči združili z Javnim zavodom Komenski kras, v soboto pripravljajo tudi delavnice izdelave mini kamišibaja, v nedeljo pa še okroglo mizo na temo Kamišibaj na slovenski pisateljski poti.

Vse predstave si bo ogledala strokovna žirija v sestavi teatrologinje in kustosinje pedagoginje Sandre Jenke, bibliotekarke in nekdanje direktorice Kosovelove knjižnice v Sežani Nadje Mislej Božič ter slikarja in novinarja Žige Bratoša. Avtor najboljše predstave po presoji strokovne žirije bo v nedeljo opoldan nagrajen z zlatim kamišibajem za leto 2019.

V Štanjelu so sicer v avgustu pripravili še nekaj zanimivih dogodkov. V soboto in nedeljo si bo mogoče ob festivalu ogledati galerijo Kamenica s kamnitimi glasbili v družbi soavtorja Francija Krevha ter tolkalnega kroga, prav tako v soboto bosta ob 16. in 18. uri organizirana vodena ogleda po Štanjelu, v sklopu katerih si bodo obiskovalci lahko ogledali znameniti Ferrarijev vrt, romansko Kraško hišo, cerkev sv. Danijela in Galerijo Lojzeta Spacala, v kateri je na ogled razstava Magičnost prostora: Černigoj, Kosovel, Spacal, ter obiskali tržnico z domačimi izdelki, so še sporočili iz zavoda Komenski kras.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-stanjelu-7-slovenski-festival-kamisibaj-gledalisca