V Mariboru se začenja 30. Poletni lutkovni pristan

Avtor: STA

Z današnjima predstavama kranjskih in ljubljanskih lutkarjev se v zunanjem avditoriju mariborskega lutkovnega gledališča začenja letošnji 30. jubilejni Poletni lutkovni pristan, ki v mestu ob Dravi tradicionalno poteka avgusta. Festival bo do 1. septembra ponudil 20 domačih in tujih predstav ter bogat spremljevalni program.


Jedro dogajanja kot vsako leto predstavlja izbor kakovostnih slovenskih in tujih lutkovnih predstav, ki so primerne za poletna prizorišča. Ker pa gre letos za jubilejno izvedbo, se bodo posebej poklonili dolgoletni tradiciji tega mednarodnega dogodka.

Organizatorji so se tako med drugim osredotočili na zgodovino festivala, povabili so skupine, ki so na festivalu v preteklosti že nastopile. V Mariboru bodo gostovali lutkarji iz desetih držav, tudi v spremljevalnem programu pa se bodo na različne načine poklonili zgodovini.

Na osrednjem prizorišču bodo izobesili zastave vseh 36 držav, ki so bile doslej s predstavami zastopane v treh festivalskih desetletjih. Te so izdelali otroci na počitniški delavnicah Zveze prijateljev mladine Maribor.

Ob tem bo v razstavišču gledališča na ogled razstava, ki bo preko izpostavljenih fotografskih utrinkov, statističnega pregleda zgodovine festivala, vseh 30 programskih listov in drugih zanimivosti prikazala pomembnost festivala, ki je do sedaj gostil že 715 predstav in na desettisoče obiskovalcev.

Festival si je ob obletnici nadel tudi novo podobo. Njegov zaščitni znak so postale žirafe, nagrado za najboljšo predstavo po mnenju otroške žirije so preimenovali v zlato žirafo.

Festival se bo 1. septembra zaključil z domačo uspešnico preteklih sezon Ščeper in Mba, s katero bo Lutkovno gledališče Maribor tudi pričelo novo sezono. Ta poleg šestih premier letos prinaša še en jubilejni festival, saj bodo septembra gostili 10. bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-mariboru-se-zacenja-30-poletni-lutkovni-pristan