Gaja Višnar v New Yorku nominirana za nagrado Sklada inovativnega gledališča

Avtor: STA

Sklad inovativnega gledališča v New Yorku je v ponedeljek objavil letošnje nominacije za najboljše neodvisne gledališke nastope. Med nominiranci je tudi slovenska igralka Gaja Višnar, in sicer za glavno žensko vlogo v Služkinjah, za to predstavo pa si je nominacijo prislužil tudi celotni ansambel. Nagrade bodo podelili septembra.


Foto: Pixabay

Sklad inovativnega gledališča je bil ustanovljen zaradi večje prepoznavnosti newyorških gledaliških igralcev, ki nastopajo izven Broadwaya, a kljub temu s svojim delom prispevajo k ameriški in svetovni kulturi. Nominirance za nagrade med okrog 40.000 gledališkimi umetniki in ustvarjalci v New Yorku vsako leto od leta 2005 izbirajo umetniki in ustvarjalci newyorških gledališč ter občinstvo. Nominacije so objavili v gledališču Poisson Rouge v West Villagu.

Slovenska igralka Gaja Višnar si je nominacijo prislužila za vlogo Claire v predstavi Služkinji Jeana Geneta, ki je bila na sporedu gledališča The Seeing Place od konca marca do srede aprila. Predstava govori o sestrah, ki služita bogati ženski in naklepata maščevanje.

Genet je dramo napisal v 40. letih minulega stoletja, a je še vedno aktualna. Poleg Gaje Višnar, ki igra služkinjo Claire, sta v predstavi nastopili še Erin Cronican (Solnage) in Christine Redhead (Madame). Gaje Višnar je v istem gledališču nastopala že lani kot Ismena v posodobljeni priredbi Sofoklejeve Antigone, ki jo je podpisal Brandon Walker.

Gaja Višnar je po igralski karieri v Sloveniji diplomirala na broadwayski gledališki šoli Circle in the Square z glavno vlogo posestnice Ranevske v drami Antona Pavloviča Čehova Češnjev vrt ter vlogo Bruta v priredbi drame Williama Shakespeara Julij Cezar.

Nastope je nadaljevala v predstavi Revealing na Newyorškem gledališkem festivalu, v predstavi Peter/Wendy v gledališču Roebuck, v predstavi Tjaše Ferme The Female Role Model Project in nazadnje v komediji Zale Djurić Vratar v gledališču HB Playwrights Theatre.

Nazadnje je minuli teden nastopila v gledališču Drama League v newyorški Tribeci na bralni uprizoritvi novega dramskega besedila avtorice Charlotte Giles iz Teksasa, ki ga je gledališko produkcijsko podjetje Elemental Women Production izbralo med 266 prijavami.

"Gre za predstavitev besedila nove igre občinstvu, da se preveri ali je za oder ali ne," je dejala Gaja Višnar in dodala, da z Elemental Women Production pripravlja novo predstavo, ki bo na newyorške gledališke odre prišla jeseni. Septembra bo začela tudi snemati film, v katerem igra junakinjo iz stripa in filma Superwoman.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/gaja-visnar-v-new-yorku-nominirana-za-nagrado-sklada-inovativnega-gledalisca