Simona Hamer in poletna križarjenja po SiGledalovem Repertoarju

Avtor: SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič

Dragi obiskovalci portala, to poletje se skupaj z vami potapljamo v globine SiGledalovega sklopa Repertoar, ki ga vsebinsko ureja Slovenski gledališki inštitut. Rdeča nit potapljanja so nagrajenci iztekajoče se sezone, današnji zaliv pa je Simona Hamer, letošnja dobitnica nagrade Gašperja Tiča za libreto Cimra. Pri brskanju je lahko v pomoč iskalnik, ki omogoča tudi navzkrižne poizvedbe. Tako se pred nami razgrne kar nekaj zanimivosti o Simoni Hamer.


Simona Hamer / Foto: Urška Boljkovac

Simona Hamer je dramaturginja in dramatičarka, ki redno sodeluje s številnimi slovenskimi gledališči in pri zunajinstitucionalnih projektih. V vlogi dramaturginje se je doslej preizkusila v gledališču Glej, SNG Nova Gorica, Lutkovnem gledališču Ljubljana, SSG Trst, Prešernovem gledališču Kranj, Slovenskem mladinskem gledališču, SNG Drama Ljubljana, Mestnem gledališču ljubljanskem, Cankarjevem domu, SLG Celje, Mini teatru …

Med režiserji je največkrat sodelovala z Ajdo Valcl (sedemkrat), Primožem Ekartom (petkrat) in Evo Nino Lampič (petkrat). Projekti, ki so nastali v njenem (so)avtorstvu, so bili uprizorjeni v SNG Nova Gorica (Zajtrk, 2012), Lutkovnem gledališču Ljubljana (Robinson, 2013), Mestnem gledališču ljubljanskem (Samorastniki, 2015), SNG Drama Ljubljana (Razglednice ali Strah je od znotraj votel, od zunaj pa ga nič ni, 2017) in Slovenskem mladinskem gledališču (Pošasti, 2017).

Nujno se mi zdi, da imamo dramatiki sogovornike, s katerimi kritično pretresamo svoje delo, ki nas znajo vzpodbujati in kreativno izzvati. (Simona Hamer, STA, 2018)

Leta 2017 je prejela nagrado Slavka Gruma za najboljše dramsko besedilo na Tednu slovenske drame za že omenjene Razglednice, leta 2013 pa je na Tednu slovenske drame prejela nagrado občinstva za predstavo Kladivo ali pinceta?

Simona Hamer je dolgoletna članica Pregleja in mentorica Novih branj, platforme za razvijanje in predstavljanje sodobnih (slovenskih) dramskih besedil v formatu bralnih uprizoritev, namenjene najmlajši generaciji dramatikov in dramatičark.

Še več o Simoni Hamer pa boste izvedeli, če pobrskate po spletni enciklopediji slovenskega gledališča in po sklopu Repertoar. Posebej vabljeni tudi k branju njenih dramskih besedil, do katerih je mogoče dostopati v sklopu Dramski teksti.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/simona-hamer-in-poletna-krizarjenja-po-sigledalovem-repertoarju