Ivan Loboda bere sodobno slovensko dramo

Avtor: Ivan Loboda

Ivan Loboda, gledališki režiser, ki je ravno končal študij režije v Londonu, je s pomočjo SiGledalovega brskalnika dramskih besedil izbral besedilo Simone Semenič zgodba o nekem slastnem truplu ali gostija ali kako so se roman abramovič, lik janša, štirindvajsetletna julia kristeva, simona semenič in inicialki z.i. znašli v oblačku tobačnega dima.


Foto: osebni arhiv

Situacija je jasna; obstajajo tisti, ki jedo, in tisti, ki se jih pojé. Dramsko delo je komentar človeške nesposobnosti reagirati, ukrepati, spremeniti, neke navidezne pravičnosti, privilegirancev z njihovimi žrtvami. Kljub temu da je bilo delo z naslovom zgodba o nekem slastnem truplu ali gostija ali kako so se roman abramovič, lik janša, štirindvajsetletna julia kristeva, simona semenič in inicialki z.i. znašli v oblačku tobačnega dima Simone Semenič napisano pred skoraj desetletjem, ostaja relevantno, morda celo vedno bolj. Bralec se poistoveti s pasivnim opazovalcem sveta, okolice in dogodkov, mnogokrat šokantnih, na katere se ne odzove, ki gredo samo mimo. Abstraktni prizori, potopljeni v čudno, hladno in neprijetno atmosfero, ki nam je hkrati znana in neznana, nas šokirajo, pretresejo, morda ganejo, a ostanemo pasivni, hladni, isti, ne glede na to, kako daleč ali blizu nam je predstavljeni problem. In prav to je, po mojem mnenju, ogledalo sodobne družbe, očitno aktualno že vsaj desetletje in več ... nespremenjeno.

Povezava: zgodba o nekem slastnem truplu ali gostija ali kako so se roman abramovič, lik janša, štirindvajsetletna julia kristeva, simona semenič in inicialki z.i. znašli v oblačku tobačnega dima


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ivan-loboda-bere-sodobno-slovensko-dramo