Vesna Pernarčič in poletna križarjenja po SiGledalovem Repertoarju

Avtor: SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič

Dragi obiskovalci portala, to poletje se skupaj z vami potapljamo v globine SiGledalovega sklopa Repertoar, ki ga vsebinsko ureja Slovenski gledališki inštitut. Rdeča nit potapljanja so nagrajenci iztekajoče se sezone, današnji zaliv pa je igralka Vesna Pernarčič, letošnja žlahtna komedijantka. Pri brskanju po Repertoarju je lahko v pomoč iskalnik, ki omogoča tudi navzkrižne poizvedbe. Tako se pred nami razgrne kar nekaj zanimivosti o igralki Vesni Pernarčič.


Vesna Pernarčič / Foto: Mare Mutić

Vesna Pernarčič, ki je članica ansambla Prešernovega gledališča Kranj, je na festivalu Dnevi komedije 2019 prejela nagrado za vlogo Wande v predstavi Venera v krznu Davida Ivesa. Žlahtna komedijantka pa je tokrat postala že četrtič – nagrado je dobila že leta 2012 za vlogo Emmi Rothner v predstavi Proti severnemu vetru, leta 2007 za kar tri odigrane vloge (Julije, Lukrecije in Dojke) v Kishonovi komediji Bil je škrjanec in leta 2005 za vlogo Nore 1 v predstavi Nora Nora Evalda Flisarja.

Prejela je tudi nagrado Prešernovega sklada, Borštnikovo nagrado za igro, priznanje ZDUS za umetniške dosežke in nagrado zlati lev. Nagrade in priznanja pričajo o tem, da kot igralka blesti tudi v resnejših vlogah. Preizkusila se je v vlogi Edith Piaf in Marlene Dietrich, pogosto pa zaigra tudi v uprizoritvah za otroke in mladino – bila je Marsovček v predstavi Drejček in trije Marsovčki, Mali medo v predstavi Ti in jaz, mali medo ter Severnica v Mali in veliki luni. Pogosto jo lahko vidimo (in slišimo) tudi na televizijskih ekranih, poleg igralstva se namreč ukvarja tudi s sinhroniziranjem risank.

Vi bistvu na to, kako mi je neka vloga pri srcu, ne vplivata ne velikost vloge ne žanr, temveč skupek vsega: teksta, režiserja, soigralcev in ostalih sodelavcev. (Vesna Pernarčič, SiGledal, 2013)

Vesna Pernarčič je doslej sodelovala s štiridesetimi režiserji, največkrat z Vinkom Möderndorferjem, dvakrat pa je na odrskih deskah stala s svojim možem, igralcem Andrejem Murencem (ki je postal žlahtni komedijant leta 2013).

Še več o Vesni Pernarčič pa boste izvedeli, če pobrskate po spletni enciklopediji slovenskega gledališča in po sklopu Repertoar.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/vesna-pernarcic-in-poletna-krizarjenja-po-sigledalovem-repertoarju