Sinja Ožbolt in poletna križarjenja po SiGledalovem Repertoarju

Avtor: SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič

Dragi obiskovalci portala, to poletje se skupaj z vami potapljamo v globine SiGledalovega sklopa Repertoar, ki ga vsebinsko ureja Slovenski gledališki inštitut. Rdeča nit potapljanja so nagrajenci iztekajoče se sezone, današnji zaliv pa je Sinja Ožbolt, letošnja prejemnica nagrade Ksenije Hribar za življenjsko delo. Pri brskanju po Repertoarju je lahko v pomoč iskalnik, ki omogoča tudi navzkrižne poizvedbe. Tako se pred nami razgrne kar nekaj zanimivosti o Sinji Ožbolt.


Sinja Ožbolt / Foto: Miha Fras

Plesalka, koreografinja in plesna pedagoginja Sinja Ožbolt je bila ustanovna članica Plesnega teatra Ljubljana in Društva za sodobni ples Slovenije. Leta 1986 je prejela nagrado zlata ptica za najboljšo plesalko v predstavah Plesnega teatra Ljubljana, predstava Ritem tveganja, za katero je prispevala koncept in koreografijo, pa je na festivalu Gibanica leta 2003 prejela nagrado za najboljšo predstavo festivala po izboru občinstva.

V preteklosti se je preizkusila tudi v vlogi dramaturginje, glasbene soustvarjalke, režiserke in scenografke. Kot koreografinja in plesalka je sodelovala z večino slovenskih gledališč: s Plesnim teatrom Ljubljana, SNG Drama Ljubljana, Mestnim gledališčem ljubljanskim, Prešernovim gledališčem Kranj, Cankarjevim domom, Slovenskim mladinskim gledališčem, Gledališčem Glej, in pri številnih zunajinstitucionalnih projektih.

Morda sem nepopravljiv optimist, a zame je umetnost področje, ki lahko spreminja svet. (Sinja Ožbolt, STA, 2019)

Sedemkrat je sodelovala s koreografinjo Ksenijo Hribar, petkrat s Tanjo Zgonc, trikrat z Brankom Potočanom. Med režiserji je največkrat sodelovala z Matjažem Zupančičem - devetkrat.

Še več o Sinji Ožbolt pa boste izvedeli, če pobrskate po spletni enciklopediji slovenskega gledališča in sklopu Repertoar.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/sinja-ozbolt-in-poletna-krizarjenja-po-sigledalovem-repertoarju