V La Scali premiera Puccinijeve opere v Allenovi režiji

Avtor: STA

Na odru milanske operne hiše La Scala bo drevi premiera Puccinijeve komične opere Gianni Schicchi, katere režijo podpisuje ameriški filmski režiser, pisatelj in igralec Woody Allen. Opera, ki jo je Allen že leta 2008 predstavil v Los Angelesu, bo na sporedu do 19. julija, v njej pa nastopajo študenti La Scale.


Operna hiša La Scala / Foto: Jakub Hałun, via Wikimedia Commons

Allen je na nedavni novinarski konferenci dejal, da so študenti akademije slovite opere, s katerimi je delal, fantastični in so opravili veliko delo, ko so sledili njegovim idejam in po besedah režiserja hkrati uresničili tudi Puccinijeve cilje. Allen je še dodal, da je bil eden večjih užitkov v njegovem življenju ta, da si je lahko vzel odmor od ustvarjanja filma za filmom in s tem pridobil čas za postavitev opere v "tej ikonični operni hiši".

Opero Gianni Schicchi je Allen že leta 2008 postavil na oder losangeleške opere, v glavni vlogi pa je bil tedaj Thomas Allen. Uprizoritev je velik uspeh doživela v letu 2015, ko so jo v Los Angelesu ponovno uvrstili na repertoar z legendarnim španskim tenoristom Placidom Domingom na čelu. Allen je v video pogovoru za La Scalo dejal, da se je za režijo omenjene, uro trajajoče Puccinijeve opere, odločil tudi, ker so mu všeč elementi farse, ki jih je skladatelj vanjo vpletel. V Milanu bo posebna tudi scena, navdahnjena po italijanski filmski estetiki 50-ih let.

Na spletni strani La Scale je navedeno, da se drevi obeta dvojni operni večer, na sporedu katerega bo poleg Allenove režije Giannija Schicchija tudi hišna produkcija opere Antonia Salierija Prima la musica poi le parole (Najprej glasba, potem besede). Dirigent obeh postavitev bo Adam Fischer.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-la-scali-premiera-puccinijeve-opere-v-allenovi-reziji