Mateja Koležnik in poletna križarjenja po SiGledalovem Repertoarju

Avtor: SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič

Dragi obiskovalci portala, to poletje se skupaj z vami potapljamo v globine SiGledalovega sklopa Repertoar, ki ga vsebinsko ureja Slovenski gledališki inštitut. Rdeča nit potapljanja so nagrajenci iztekajoče se sezone, današnji zaliv pa je režiserka Mateja Koležnik, prejemnica nagrade nestroy za največje gledališke dosežke v sezoni 2017/2018 v Avstriji. Nagrado v kategoriji najboljše predstave je prejela uprizoritev Ivanov, ki jo je režiserka postavila v Mestnem gledališču Celovec. Pri brskanju po Repertoarju je lahko v pomoč iskalnik, ki omogoča tudi navzkrižne poizvedbe. Tako se pred nami razgrne kar nekaj zanimivosti o režiserki Mateji Koležnik.


Mateja Koležnik / Foto: Peter Uhan

Mateja Koležnik je študirala primerjalno književnost in filozofijo na Filozofski fakulteti v Ljubljani, kasneje pa končala še študij gledališke in radijske režije na AGRFT. Nekaj časa je nastopala kot kantavtorica. V gledališču se je preizkusila kot avtorica, glasbena soustvarjalka, oblikovalka svetlobe in zvoka, prevajalka, avtorica priredb, scenografka, igralka, v prvi vrsti pa je seveda režiserka.

Podpisala se je pod več kot šestdeset režij, sodelovala je z večino slovenskih poklicnih gledališč, pogosto pa režira tudi v tujini, zlasti se je uveljavila v Avstriji in Nemčiji. V Sloveniji je največkrat sodelovala s SNG Drama Ljubljana (23-krat). Med dramaturgi je največkrat sodelovala z Mojco Kranjc (11-krat), Iro Ratej (devetkrat), Diano Koloini (sedemkrat) in Teo Rogelj (petkrat). Med avtorji ji je posebej pri srcu Henrik Ibsen – v slovenskih gledališčih je režirala tri njegova besedila: Družinski album, John Gabriel Borkman, Hedda Gabler, z njim se je srečala že leta 1991 kot asistentka režiserja Slobodana Unkovskega pri uprizoritvi Peer Gynt, njegova dela pa je režirala tudi v tujini. Med slovenskimi avtorji ji je najljubši Gregor Strniša – leta 1992 je v SNG Drama Ljubljana režirala njegovo dramo Samorog.

Moje delo je moje življenje. (Mateja Koležnik, Delo, 2013)

Za svoje delo je prejela več nagrad, med drugim dvakrat Borštnikovo nagrado za najboljšo režijo (Moderne nô drame, SSG Trst, Prijatelji, SNG Drama Ljubljana, 2014; John Gabriel Borkman, SNG Maribor, 2013), nagrado Prešernovega sklada za režijo (za predstavi Noži v kurah in Praznovanje, SNG Drama Ljubljana, 2001) in Borštnikovo nagrado za scenografijo(Smrt trgovskega potnika, Drama SNG Maribor, 2004). Večkrat je bila nagrajena tudi v tujini.

Še več o Mateji Koležnik pa boste izvedeli, če pobrskate po spletni enciklopediji slovenskega gledališča in po sklopu Repertoar.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/mateja-koleznik-in-poletna-krizarjenja-po-sigledalovem-repertoarju