Matej Puc in poletna križarjenja po SiGledalovem Repertoarju

Avtor: SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič

Dragi obiskovalci portala, to poletje se skupaj z vami potapljamo v globine SiGledalovega sklopa Repertoar, ki ga vsebinsko ureja Slovenski gledališki inštitut. Rdeča nit potapljanja so nagrajenci iztekajoče se sezone, današnji zaliv pa je igralec Matej Puc, ki je na zadnjem Borštnikovem srečanju prejel nagrado za vlogo v predstavi Sen kresne noči v produkciji Mestnega gledališča ljubljanskega. Pri brskanju po Repertoarju je lahko v pomoč iskalnik, ki omogoča tudi navzkrižne poizvedbe. Tako se pred nami razgrne kar nekaj zanimivosti o Mateju Pucu.


Matej Puc / Foto: Aleš Černivec

Matej Puc je že v času študija na ljubljanski AGRFT igral v nekaterih profesionalnih produkcijah, takoj po študiju, leta 2005, pa se je zaposlil v MGL. Sodeloval je tudi z drugimi slovenskimi gledališči ter v več celovečernih, kratkih in TV-filmih ter v nadaljevankah. Leta 2018 je prejel nagrado Prešernovega sklada, leta 2015 priznanje Združenja dramskih umetnikov Slovenije, leta 2012 Borštnikovo nagrado za igro in leta 2004 Severjevo nagrado.

Ta spontanost in živost sta dve zelo lepi stvari izmed vseh, ki se lahko zgodijo v igri. (Matej Puc, RTVSLO, 2018)

Na odrskih deskah je stal kot Hamlet (Hamlet, MGL, 2013), Zevs (Iliada, SNG Drama Ljubljana, MGL, Cankarjev dom, 2015), Mojster (Mojster in Margareta, MGL, 2006), Peer Gynt (Peer Gynt, MGL, SSG Trst, 2015), Romeo (Romeo in Julija, MGL, 2010). Največkrat je sodeloval z režiserjem Andrejem Jusom (šestkrat) in režiserko Barbaro Hieng Samobor (petkrat). Največkrat je igral v Shakespearovih dramah (Dva gospoda iz Verone, Milo za drago, Romeo in Julija, Ukročena trmoglavka, Hamlet, Sen kresne noči) in Molierovih komedijah (Ljudomrznik, Skopuh, Žlahtni meščan).

Še več o Mateju Pucu pa boste izvedeli, če pobrskate po spletni enciklopediji slovenskega gledališča in po sklopu Repertoar.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/matej-puc-in-poletna-krizarjenja-po-sigledalovem-repertoarju