Deklica s strunami nagrajena na festivalu Viminacium fest v Srbiji

Avtor: STA

Sodobna dramska opera Deklica s strunami, nastala v koprodukciji SNG Drama Ljubljana in Moving Music Theatra iz makedonske Bitole, je prejela nagrado viminacium maximus za najboljšo predstavo na 2. Viminacium festu v antičnem Arheološkem parku Viminacium pri Požarevcu v Srbiji.


Foto: Peter Uhan

Besedilo za Deklico s strunami so po Andersenovi pravljici Deklica z vžigalicami ustvarili Marjan Nečak, Maja Hrgović in Ana Bunteska. Označili so jo za sodobno dramsko opero o violinistki, ki potuje z vlakom po Evropi. Med vožnjo in na postajah se izriše zgodba njenega življenja; od deklice, ki je hotela postati vrhunska glasbenica, pa je oče zapravil denar za njeno šolanje, do starke, ki še zmeraj išče svoj prostor pod evropskim nebom, potem ko je vse življenje preživela kot ulična glasbenica.

Nagrado je soglasno podelila strokovna žirija, ki so jo sestavljali gledališki režiser Dejan Mijač, scenograf in profesor na Fakulteti za dramske umetnosti v Beogradu Miodrag Tabački in gledališka režiserka Snežana Trišić.

Kot piše v utemeljitvi, so v predstavi Deklica s strunami potovanju umetniškega bitja nasproti postavljena prizadevanja in dominacija desnice in kapitala v današnji Evropi. Kompleksen odnos med očetom in hčerko se razvije v natančni in polnokrvni igri igralcev na neobičajnem potovanju skozi življenje, spomine, sanje ali Evropo in nas spominja ter opominja na brutalnost časa, v katerem živimo, ter čustvenost, ki izginja iz ljudi in gledališča.

Z minimalističnimi in ganljivimi umetniškimi sredstvi, fantastičnim in sofisticiranim režijskim postopkom Nečaka, izjemno in vznemirljivo igro Barbare Cerar in Uroša Fursta ter skozi močno glasbeno in dramaturško tkanje je nastala edinstvena predstava, presunljiva in nežna obenem, še piše v utemeljitvi.

Prejemnica nagrade zlatna fibula za najboljšo igralko ali igralca festivala, ki je potekal med 24. in 30. junijem, pa je Mirjana Karanović za vlogo v uprizoritvi M.I.R.A. v režiji Andraša Urbana in izvedbi Bitef teatra.

Program 2. Vimimacium festivala s podnaslovom Stari in novi miti je oblikoval selektor Mihajlo Nestorović. Tekmovalni program je sestavljajo pet gostujočih uprizoritev. Gledališče Ulysses in Zagrebško gledališče mladih sta se predstavila z uprizoritvijo Evripidove tragedije Bakhe v režiji Lenke Udovički, Madžarsko državno gledališče Temišvar z uprizoritvijo Shakespearovega Soneta 66 v režiji Kokana Mladenovića, Srbsko narodno gledališče Novi Sad z adaptacijo romana Iva Andrića Most na Drini v režiji Kokana Mladenovića in Bitef teatar z že omenjeno uprizoritvijo M.I.R.A.

Kot so še sporočili iz ljubljanske Drame, bo naslednje gostovanje predstave Deklica s strunami 17. avgusta na 33. festivalu Grad Teatar Budva v Črni gori, konec oktobra bo v spremljevalnem programu 54. festivala Borštnikovo srečanje.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/deklica-s-strunami-nagrajena-na-festivalu-viminacium-fest-v-srbiji