Nina Rajić Kranjac in poletna križarjenja po SiGledalovem Repertoarju

Avtor: SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič

Dragi obiskovalci portala, to poletje se skupaj z vami potapljamo v globine SiGledalovega sklopa Repertoar, ki ga vsebinsko ureja Slovenski gledališki inštitut. Rdeča nit potapljanja so nagrajenci iztekajoče se sezone, današnji zaliv pa je Nina Rajić Kranjac. Ta je na Festivalu Borštnikovo srečanje leta 2018 prejela nagrado za najboljšo režijo, in sicer za predstavo Naš razred, ki je nastala v koprodukciji Prešernovega gledališča Kranj, Mestnega gledališča Ptuj in Mini teatra. Pri brskanju po Repertoarju je lahko v pomoč iskalnik, ki omogoča tudi navzkrižne poizvedbe. Tako se pred nami razgrne kar nekaj zanimivosti o Nini Rajić Kranjac.


Nina Rajić Kranjac / Foto: Arhiv AGRFT

Nina Rajić Kranjac se je rodila v Beogradu, pozneje pa živela v Zimbabveju in Nemčiji. Med študijem na ljubljanski AGRFT se je večkrat preizkusila kot igralka, za režije pa je že takrat prejela več nagrad doma in na tujem. Leta 2015 je bila rezidentka Gledališča Glej. Kot režiserka je sodelovala s SNG Drama Ljubljana, Slovenskim mladinskim gledališčem, Mestnim gledališčem ljubljanskim, Prešernovim gledališčem Kranj in Gledališčem Glej.

Doslej se je podpisala tako pod režije klasičnih dramskih besedil (Evripid, Moliere) kot del sodobnih avtorjev (Lars von Trier, Tadeusz Slobodzianek …). Po štirikrat je sodelovala z igralci Nejcem Cijanom Garlattijem, Natašo Keser in Anjo Novak.

Sama sem najbolj vesela, kadar me umetniško vodstvo preseneti z nekim izzivom, kjer lahko prepoznam, zakaj mi ga dodeljuje, a hkrati nisem sama pomislila, da bi se s tem ukvarjala. (Nina Rajić Kranjac, Večer, 2018)

Še več o Nini Rajić Kranjac pa boste izvedeli, če pobrskate po spletni enciklopediji slovenskega gledališča in po sklopu Repertoar.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/nina-rajic-kranjac-in-poletna-krizarjenja-po-sigledalovem-repertoarju