Janez Škof in poletna križarjenja po SiGledalovem Repertoarju

Avtor: SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič

Dragi obiskovalci portala, to poletje se skupaj z vami potapljamo po SiGledalovem sklopu Repertoar, ki ga vsebinsko ureja Slovenski gledališki inštitut. Rdeča nit potapljanja so nagrajenci iztekajoče se sezone, današnji zaliv pa je Janez Škof, letošnji prejemnik Borštnikovega prstana. Pri brskanju po Repertoarju je lahko v pomoč iskalnik, ki omogoča tudi navzkrižne poizvedbe. Tako se pred nami razgrne kar nekaj zanimivosti o tem velikem igralcu in glasbeniku.


Janez Škof / Foto: Boštjan Lah

Janez Škof ni samo igralec – v gledališču se je preizkusil tudi v vlogi glasbenega soustvarjalca in prevajalca. Kot igralec je na odrih desetih slovenskih profesionalnih in polprofesionalnih gledališč nastopil v 104 različnih vlogah – največkrat (56-krat) kot del ansambla SNG Drama Ljubljana, katerega član je še danes. Desetkrat je igral v Shakespearovih dramah, dvakrat v Sofoklejevem Kralju Ojdipu – enkrat v vlogi Tejresiasa (SMG) in enkrat v vlogi Kreona (SNG Drama Ljubljana). Njegova »najmlajša vloga« je bil Tomaž v Piki Astrid Lindgren v režiji Vita Tauferja (SMG). Največkrat je sodeloval z režiserji Vitom Tauferjem (13-krat), Eduardom Milerjem (osemkrat) in Miletom Korunom (sedemkrat).

Največja umetnost pa je živeti in imeti svoje življenje rad.  (Janez Škof, Mladina, 2008)

Odrske deske si je v dolgoletni karieri pogosto delil tudi z drugimi prejemniki in prejemnicami Borštnikovega prstana: Sašo Pavček (13-krat), Olgo Kacjan (11-krat), Igorjem Samoborjem (desetkrat), Silvo Čušin (sedemkrat), Ivom Banom (sedemkrat), Vladom Novakom (šestkrat), Daretom Valičem (štirikrat), Binetom Matohom (štirikrat), Minu Kjuder (trikrat), Petrom Ternovškom (trikrat), Jožico Avbelj (trikrat), Mileno Zupančič (trikrat), Sandijem Krošlom (dvakrat), Mileno Muhič (dvakrat), Danilom Benedičičem (dvakrat), Poldetom Bibičem (dvakrat), Janezom Hočevarjem (enkrat), Ivo Zupančič (enkrat), Jurijem Součkom (enkrat) in Štefko Drolc (enkrat).

Poleg Borštnikovega prstana je prejel številne druge nagrade: dvakrat Borštnikovo nagrado za igro, nagrado Prešernovega sklada, nagrado Staneta Severja, bil je Žlahtni komedijant, večkrat pa je bil nagrajen tudi v tujini. Kot igralca ga poznamo tudi s filmskih platen in televizijskih ekranov.

Janez Škof je tudi harmonikar in ljubitelj slovenske poezije – ljubezen do glasbe in pesniške besede ga je spodbudila k ustanovitvi glasbene skupine Čompe, ki na svojevrsten način interpretira verze slovenskih pesnikov (Daneta Zajca, Edvarda Kocbeka, Milana Jesiha in Andreja Rozmana Roze).

Še več o Janezu Škofu boste izvedeli, če pobrskate po spletni enciklopediji slovenskega gledališča in po sklopu Repertoar.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/janez-skof-in-poletna-krizarjenja-po-sigledalovem-repertoarju