Tanja Potočnik in poletna križarjenja po SiGledalovem Repertoarju

Avtor: SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič

Dragi obiskovalci portala, to poletje se skupaj z vami potapljamo v globine SiGledalovega sklopa Repertoar, ki ga vsebinsko ureja Slovenski gledališki inštitut. Rdeča nit potapljanja so nagrajenci iztekajoče se sezone, današnji zaliv pa je igralka Tanja Potočnik, prejemnica Večerove nagrade za igralske dosežke v sezoni 2017/2018 za vlogo Tatjane v uprizoritvi Onjegin Slovenskega ljudskega gledališča Celje. Pri brskanju po Repertoarju je lahko v pomoč iskalnik, ki omogoča tudi navzkrižne poizvedbe. Tako se pred nami razgrne kar nekaj zanimivosti o igralki Tanji Potočnik.


Tanja Potočnik / Foto: Jaka Babnik, Uroš Hočevar, arhiv SLG Celje

Tanja Potočnik se je z odrskimi deskami srečala že v zgodnjem otroštvu. Že pred vpisom na akademijo je prejela Severjevo nagrado na področju ljubiteljskega gledališča, igrala pa je tudi v filmu Varuh meje Maje Weiss. Po končanem študiju se je zaposlila v SLG Celje, sodelovala pa je tudi z Mestnim gledališčem ljubljanskim in Špas teatrom.

Največkrat je sodelovala z režiserji Andrejem Jusom (šestkrat), Urošem Nikoličem (štirikrat) in Matjažem Zupančičem (trikrat). Igrala je tako v uprizoritvah klasičnih del (Euripides: Medeja, Sofokles: Antigona, Shakespeare: Dva gospoda iz Verone) kot dramskih tekstov sodobnih avtorjev: Elfriede Jelinek, Dušana Jovanovića, Nebojše Pop-Tasića, Nicolasa Wrighta … Angažirana je tudi v produkcijah, namenjenih mlajši publiki – igrala je v Mačku Muriju (tri vloge), Cesarjevih novih oblačilih, Pekarni Mišmaš (dve vlogi), Jakcu in breskvi velikanki ter Piki Nogavički.

Še več o Tanji Potočnik pa boste izvedeli, če pobrskate po spletni enciklopediji slovenskega gledališča in po sklopu Repertoar.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/tanja-potocnik-in-poletna-krizarjenja-po-sigledalovem-repertoarju