V LGL premiera lutkovne miniaturke za odrasle Moč

Avtor: STA

V Vadbenici Lutkovnega gledališča Ljubljana (LGL) bo drevi premiera lutkovne miniaturke Moč režiserjev Martine Maurič Lazar in Jiržija Zemana, ki v predstavi tudi nastopata. Kot so zapisali v LGL, ustvarjalci v lutkovni miniaturki za odrasle raziskujejo področje intimnega lutkovno-predmetnega gledališča.


Foto: Jaka Varmuž

Ustvarjalci so poiskali materiale, ki omogočajo dvojni pogled na temo moči; predmete, ki nam videno povečajo ali pomanjšajo, približajo ali oddaljijo, skrijejo ali odkrijejo. Blizu so jim marionete, vrvice, s katerimi jih manipulirajo ali one manipulirajo z njimi, in podobe, ki jih znotraj prostora udobja in zaščite lahko razumemo kot nadaljevanje ali drugo obliko nadvlade.

Osredotočili so se na različne postopke upravljanja lutk in gledalce umestili med zrcala, nitke, luči in steklo, so še zapisali v gledališču in dodali: "Vizualna lutkovnogledališka miniaturka, ki s svojimi izraznimi sredstvi preizprašuje različne motive moči in šibkosti, javnega in zasebnega."

Lutke je oblikoval Gregor Lorenci, avtor glasbe je Milko Lazar, oblikovalka svetlobe Maša Avsec.

Igralec in režiser Jirži Zeman je član mednarodnega gledališča Krepsko, ki ustvarja specifičen gledališki jezik z absurdno tragikomiko, s čarobnimi atmosferami ter prepletom cirkuških in lutkovnih elementov. Gregor Lorenci, likovnik in izumitelj svojstvenih tehnik izdelave lutk in scene, je eden vidnejših ustvarjalcev lutkovnih podob pri nas. Igralka in režiserka, članica LGL Martina Maurič Lazar pa se z lastnim projektom ponovno predstavlja po predstavah Nariši mi backa, Poštarski pravljici in Laili.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-lgl-premiera-lutkovne-miniaturke-za-odrasle-moc