Vlada v načrt razvojnih programov uvrstila prenovo ljubljanske Drame

Avtor: STA

Na današnji seji pristojnega odbora je vlada v veljavni načrt razvojnih programov za obdobje 2019-2022 uvrstila projekt izvedbe projektiranja in vodenja aktivnosti za pripravo celovite prenove SNG Drama Ljubljana. Projekt obravnava vse potrebno za to, da se bo lahko začela investicija v obnovo.


Foto: Bor Slana / STA

Prenova osrednjega nacionalnega gledališča v Ljubljani bo potekala v dveh fazah, in sicer zaradi zahtevnosti in velikosti projekta.

V prvi fazi bo pripravljena projektna dokumentacija do ravni projekta za izvedbo, vključno s pripravo ustrezne investicijske dokumentacije, projektne dokumentacije za odrsko tehniko, meritvami obstoječega objekta in konstrukcijsko analizo objekta.

Druga faza bo zajemala izvedbo vseh potrebnih gradbenih, obrtnih in instalacijskih del, arheoloških in restavratorskih del, tehnološke in pohištvene opreme ter stroškov začasne namestitve SNG Drama Ljubljana v času gradnje, ki je ocenjena na tri leta, so sporočili po seji pristojnega vladnega odbora.

Celovita prenova gledališča je bila vključena v nacionalni program za kulturo 2014-2017, na mednarodnem arhitekturnem natečaju pa je bil izbran projekt, ki so ga podpisali Matija Bevk, Vasa J. Perović, Samo Bojnec, Valentin Tribušon, Urban Petranovič, Mitja Usenik, Irene Salord Vila in Andrej Ukmar.

Arhitekturne rešitve za prenovo so bile v Drami tudi že na ogled na razstavi, ki so jo odprli septembra 2017.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/vlada-v-nacrt-razvojnih-programov-uvrstila-prenovo-ljubljanske-drame