Jurij Souček prejemnik nagrade Zlati glas

Avtor: ZDUS

Združenje dramskih umetnikov Slovenije bo na nocojšnji prireditvi podelilo nagrado Zlati glas igralcu Juriju Součku. Ob tej priložnosti bodo razglašeni tudi prejemniki štipendij Sklada Jerneja Šugmana.


Jurij Souček / foto: Tamino Petelin

Priznanje Zlati glas je bilo ustanovljeno v skrbi za jezikovni in kulturni razvoj otrok, za profesionalno izvedbo sinhronizacij risank. Letošnji prejemnik nagrade je Jurij Souček.

Jurij Souček ima zagotovo enega najbolj prepoznavnih glasov med slovenskimi igralci. Otroci in odrasli ga poznajo po značilnem žametnem sugestivnem glasu in po prodornih interpretacijah, ki so generacije otrok ponesle v svet domišljije. Z risankami, ki jih je sinhroniziral, pa tudi prevajal in režiral. Njihovo število je zavidljivo, čez sto risanih serij je v njegovem opusu. Bil je nepozabni Flip v Čebelici Maji, dedek Bedenko v Jaju in Paju, palček David, nadškorenj Škrip, največ pa je risanih serij, kjer v odjavni špici piše Jurij Souček pripovedovalec – vsi glasovi.  Le največji mojstri mikrofona zmorejo to, kar je ustvaril Jurij. Mnogokrat je sam odigral vse like, živo in s humorjem, zato so se nam njegove interpretacije za zmeraj vtisnile v spomin. Veselili smo se se Maksi psa Fika, toži se nam po Pipiju in Melkijadu, še vedno citiramo njegov duhoviti izum: in odpujsala sta domov … Preizkusil se je tudi kot prevajalec in režiser, zaslužen je na primer za čudovitega palčka Smuka. Jurij Souček je tudi pionir radia, saj je na njem sodeloval že v času, ko so oddajali še v živo. Radijski opus Jurija Součka je eden najobsežnejših v zgodovini slovenskega radia, saj šteje okoli 600 radijskih iger. Njegov prispevek k radiofonski umetnosti je neprecenljiv, tako po obsežnosti kot po raznovrstnosti opusa. Poleg Viktorja za življenjsko delo in Borštnikovega prstana je tako lani zasluženo prejel tudi Ježkovo nagrado za življenjsko delo. Jurij je o svojem delu v nekem intervjuju skromno izjavil: »To je ena veščina, ki jo kdo obvlada ali ne.« Po vsem, kar nam je v vseh teh letih svojega ustvarjanja zapustil v trajno veselje in užitek, jo zagotovo med nami najbolj obvlada. Še več, veščino je oplemenitil s svojim talentom in jo povzdignil v umetnost, zato se je Združenje dramskih igralcev Slovenije odločilo, da mu podeli priznanje Zlati glas.

Na prireditvi bodo razglašeni tudi letošnji prejemniki štipendij Sklada Jerneja Šugmana.

Na slovesnosti bodo nastopili članice in člani Združenja dramskih umetnikov Slovenije Alenka Vidrih, Brina Klampfer, Gaja Pöschl, Klemen Janežič, Kristian Koželj, Nina Ivanišin, Rok Vihar, Sabina Kogovšek kot povezovalka večera, Sara Dirnbek, Urša Kavčič in Vesna Pernarčič. Glasbeni gostje bodo Davor Herceg, Jure Kavčič in Lado Jakša.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/jurij-soucek-prejemnik-nagrade-zlati-glas