Popotovanje okoli Lutkovnega gledališča Ljubljana v enem popoldnevu

Mala šola kritike|70 LET SKRIVNOSTI, vodeni ogled, Lutkovno gledališče Ljubljana


Foto: Urška Boljkovac

Vodstva po skritih kotičkih in zaodrju gledaliških hiš sicer niso posebna redkost, saj se velikokrat odvijajo na dneve kulturnih praznikov ali pa v okviru festivalov, sejmov ali bazarjev, včasih celo posebej za šolske skupine. Tudi Lutkovno gledališče Ljubljana je ob svoji 70. obletnici oblikovalo vodenje po svoji stavbi in Lutkovnem muzeju na Ljubljanskem gradu in ga temu primerno poimenovalo 70 let skrivnosti. S popotovanjem po različnih prostorih stavbe na Krekovem trgu, ki nas vodi od dvorišča pred njo skozi zaodrje, delavnice, šivalnico, oder in celo v tunel, odkrivamo povsem fizične skrivnosti prostorov. Pri tem je najverjetneje najzanimivejši prav pogled v delavnico, kjer nastajajo lutke, saj gre za del procesa, ki ga publika le redko doživi.

Spremljajoč to traso vodenje razkriva še druge skrivnosti lutkovnega gledališča, ki se skrivajo v njegovi dolgi zgodovini in ki segajo še v čas, ko je gledališče domovalo drugje. Zgodovinsko pripoved popestrijo zabavne anekdote o prvih izvedbah, o gostovanjih pa o deklici, ki je podala glas Zvezdici Zaspanki v časih, ko sta bili animacija lutke in njena sinhronizacija še ločeni. Zgodovinsko-prostorsko popotovanje pod gradom se zaključi z vkrcanjem na grajsko vzpenjačo, ki omogoči nekaj minut premora ob vseh informacijah, ki smo jih že in jih še bomo dobili v Lutkovnem muzeju. Na tem mestu dobi opisana zgodovina še bolj materialno dimenzijo, ko pridemo v stik z lutkami iz nekaterih za slovensko lutkovno gledališče ključnih uprizoritev, o katerih smo slišali že spodaj v hiši, hkrati pa vodstvo po obsežni kolekciji ponudi vpogled v še širši spekter vrst lutk, zanimivih predstav in pomembnih ustvarjalcev.

Ko se formalni del vodstva konča, lahko raziščemo še interaktivne dele muzeja, ki skladno s pristopi drugih muzejev po vsem svetu poleg golih podatkov omogočajo tudi praktično izkustvo in stik z eksponati, na tem mestu z lutkami. Ker gre za muzej, posvečen umetnosti, ki je v veliki meri namenjena mlajši publiki, je odločitev za interaktivnost še primernejša.

Celotno vodstvo po 70 letih skrivnosti dobro lovi ravnotežje med ciljnima skupinama, na eni strani starejšo in na drugi strani mlajšo generacijo, ki najverjetneje vodstvo obiščeta skupaj. Spodnji del, bogat s pripovedmi o zgodovini, mlajšim popestrijo različne igrice in vprašanja, Lutkovni muzej pa je tako dovolj bogat z zanimivimi eksponati, da lahko veliko izvejo tudi, če ne sledijo več vodstvu, ki pa je zagotovo zanimivo za odrasle. Prav povezovanje muzeja in gledališča je tista dodatna perspektiva 70 let skrivnosti, ki celoto oddalji od standardne izkušnje.

***

V rubriki Mala šola kritike objavljamo prispevke seminarja Mala šola kritike, ki poteka pod okriljem Lutkovnega gledališča Ljubljana (www.lgl.si) in v sodelovanju z Društvom gledaliških kritikov in teatrologov (www.dgkts.si). Udeleženci/-ke reflektirajo lutkovne, mladinske in (post)dramske uprizoritve.
Urednica bloga in mentorica seminarja: Zala Dobovšek
Povezava na blog Mala šola kritike: https://malasolakritike2016.wordpress.com/


Vir: http://veza.sigledal.org/kritika/popotovanje-okoli-lutkovnega-gledalisca-ljubljana-v-enem-popoldnevu-r