Ob 150-letnici Dunajske državne opere tudi razstava o zgodovini njenega baleta

Avtor: STA

V Gledališkem muzeju na Dunaju je na ogled razstava Ples na konicah prstov - 150 let baleta Dunajske državne opere, ki predstavi zgodovino baleta v operni hiši od 17. stoletja do danes. Jubilej bodo v Dunajski državni operi obeležili z vrsto slovesnosti in novih projektov ter poleg omenjene še z razstavo o zgodovini same operne hiše.


Foto: Mstyslav Chernov, via Wikimedia Commons

"Razstava v Gledališkem muzeju je popotovanje skozi zgodovino baleta Dunajske državne opere. S 170 eksponati - kostumi, fotografijami in videi - dokumentira bogato zgodovino baletnega ansambla od časa cesarjev preko 20. stoletja do danes," je na novinarski konferenci povedal direktor Gledališkega muzeja Thomas Trabisch.

Dunajska državna opera, ena najbolj znanih opernih hiš na svetu, bo rojstni dan praznovala 25. maja, na ta dan bodo pripravili matinejo ter premiero opere Žena brez sence Richarda Straussa, 26. maja pa bo slavnostni koncert pred operno hišo.

Operno hišo so zgradili po načrtih dunajskih arhitektov Augusta Sicarda von Sicardsburga in Eduarda van der Nülla v neorenesančnem slogu. Gradnja impozantne stavbe na dunajski Ringstrasse je trajala osem let, stavba pa je že tekom gradnje s svojim slogom izzvala številna negodovanja in kritike. Otvoritvena slovesnost je bila 25. maja 1869 z opero Don Giovanni   Wolfganga Amadeusa Mozarta, udeležila sta se je tudi cesar Franc Jožef in cesarica Elizabeta. Med vojno je bila med bombardiranjem močno poškodovana, po vojni so jo obnovili in ponovno odprli leta 1955.

Ob jubileju so hiši vrnili nekdanji sijaj, restavriranje je stalo 1,1 milijona evrov. Po besedah direktorja Dominiqua Meyerja letno zabeležijo milijon obiskovalcev, od tega si jih 600.000 ogleda predstave, več kot 300.000 se jih poda na voden ogled.

V jubilejnem letu se bo zvrstilo 312 opernih in baletnih predstav, koncertov in matinej.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ob-150-letnici-dunajske-drzavne-opere-tudi-razstava-o-zgodovini-njenega-baleta