V APT predstava Gnus, Besede in reči po besedilih Sartra ter Foucaulta

Avtor: STA

V Anton Podbevšek Teatru (APT) v Novem mestu bodo drevi ob 20. uri premierno izvedli predstavo Gnus, Besede in reči, ki je v režiji Matjaža Bergerja nastala po romanu Gnus francoskega filozofa Jeana-Paula Sartra in s pomočjo besedil njegovega nekoliko mlajšega kolega Michela Foucaulta. Šlo bo za koprodukcijo z založbo Studia Humanitatis.


Foto: Barbara Čeferin

Kot je že pred leti v spremni besedi Sartrovega Gnusa zapisal Dušan Pirjevec, je Antoine Roquentin, osrednja figura romana, doživljal strah in gnus ob mrtvih stvareh, ki so del narave, doživljal ga je ob predmetih, ki so izdelki človeka, doživljal ga je v stiku z drugimi ljudmi in z njihovimi telesi.

"Gnus ni čustvo in ne strast, ni ne kakor ljubezen in ne kakor sovraštvo, je kakor majhen napad blaznosti. Kaj se je zgodilo z Antoinom Roquentinom, da je moral spustiti kamen iz rok in nemudoma oditi," tudi s tem vprašanjem, ki ga je v besedilu izpostavil Pirjevec, so se spopadli ustvarjalci nove premiere v APT.

Po besedah dramaturginje Eve Mahkovic je bilo preobraziti besede filozofskega romana Gnus v gradivo za odrsko uprizoritev izziv, saj je ta močno zaznamovan z mislimi in dnevi ene same osebe. Poleg njegove dnevniške oblike je kot formalni okvir Gnusa pomemben element tudi jazzovska glasba, je dodala.

Ravnatelj APT in režiser Berger je ob predstavitvi letošnje gledališke sezone napovedal, da bodo uprizoritev Sartrovega Gnusa pripravili s pomočjo besedil, zbranih v Foucaultovi knjigi Besede in reči.

Pri nastanku predstave Gnus, Besede in reči je sodeloval še ljubljanski Cankarjev dom. APT bo z omenjeno predstavo gostoval tudi na hrvaških otokih Korčula in Mljet, je še dejal Berger.

V predstavi bodo nastopili Barbara Ribnikar, Pavle Ravnohrib, Janez Hočevar, Irena Yebuah Tiran, Leticia Slapnik Yebuah in duo Silence. Scenografija je delo Marka Japlja, kostumografija Petra Movrina in Metoda Črešnarja, glasbo je prispeval duo Silence.

Francoski filozof Jean-Paul Sartre (1905-1980) je roman Gnus izdal leta 1938, njegov kolega Michel Foucault (1926-1984) pa je knjigo Besede in reči: arheologija humanističnih znanosti izdal leta 1966.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-apt-predstava-gnus-besede-in-reci-po-besedilih-sartra-ter-foucaulta