Andraž Polič bere sodobno slovensko dramo

Avtor: Andraž Polič

Leta 1972 rojeni Andraž Polič je pesnik, glasbenik, skladatelj, igralec in avtor dvanajstih pesniških zbirk, zadnja je bila objavljena leta 2013 (Ona je mesto). Je prejemnik literarne nagrade Fanny Haussmann za ciklus pesmi Ob robu ceste (2018), od leta 2002 pa tudi avtor in šansonjer v skupini Hamlet Express. Zadnje desetletje živi in deluje v Pragi v gledališču Kampa in duetu Du-Chanson. Rad se vrača v domač ljubljanski brlog in počiva na Jadranu. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskal bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in v štafeti branja priporoča monodramo Blaznost igre Nebojše Pop-Tasića.


Foto: Tit Brecelj

Blaznost igre nas že s samim naslovom uvaja v svet, ki ni uravnovešen – svet tragedij, absurda, norosti, neumnosti in zločinov ... kjer pa posameznik (ta kierkegaardovski posamičnik) nase vzame odločitev vztrajanja – upiranja in "igranja naprej" kot etično voljo do igre, lastne preobrazbe in rasti.

Spati, sanjati in igrati naprej ... navkljub globalni neumnosti upesniti svoje sanje in kot Camusev uporni človek odigrati in odpeti svojo vlogo, svoj "dober dan" vsakdanjosti in se "posmehniti" smrti.

"Homo ludens" novega tisočletja, ki se še zmeraj odkriva in prepoznava skozi igro in igranje.

 

Povezava: Blaznost igre


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/andraz-polic-bere-sodobno-slovensko-dramo