V šestem tednu ljubiteljske kulture bo Slovenija predvsem plesala

Avtor: STA

Na letošnjem šestem vseslovenskem tednu ljubiteljske kulture (TLK) med 17. in 26. majem se bo zvrstilo več kot tisoč kulturnih dogodkov, začel se bo v Murski Soboti, od umetniških zvrsti pa bo v ospredju ples. TLK se s tem pridružuje praznovanju 100. obletnice priključitve Prekmurja matični domovini.


Foto: Pixabay

Začetna slovesnost TLK bo 16. maja, in to plesni minibus z živo glasbo, ki si je naslov Sprehajalec ptic sposodil pri mladem prekmurskem pesniku Denisu Škofiču, pred tem pa bodo mladi plesalci uprizorili plesno intervencijo po mestnih ulicah in v gibanju vabili mimoidoče v gledališče Park. Slavnostni govornik bo predsednik Borut Pahor, ki je tudi častni pokrovitelj tedna.

Kot je ob današnji predstavitvi dogodka povedal Aljoša Obal z območne enote Javnega sklada za kulturne dejavnosti (JSKD) Murska Sobota, bo v mestu živahno ves dan, saj bodo pripravili revijo mladinskih plesnih skupin severovzhodne Slovenije, v gledališču Park pa se bodo predstavila prekmurska društva, ki bodo razgrnila obmursko ljubiteljsko kulturo. V nadaljevanju TLK bodo v Pomurju in Porabju številni dogodki.

TLK je po besedah vodje projekta Urške Bittner Pipan vseslovenski projekt, katerega vloga je promocija ljubiteljske kulture, zlasti pa ustvarjalnosti v sodobni družbi, hkrati pa ima izrazito povezovalno vlogo. Nacionalno odprtje potuje po regijah in je vsako leto v drugem mestu.

Letos je čast pripadla Murski Soboti, zaradi omenjene obletnice in zaradi posebne vloge, ki si jo je v mestu pridobil sodobni ples s festivalom sodobnega plesa Front@.

Letošnji ambasador TLK, plesalec in koreograf Matjaž Farič, je ob tem povedal, da je umetniški ples, zlasti sodobni, precej odrinjen na rob, ker ples govori univerzalni jezik in zahteva odprtost duha, kakršnega izraža tudi Front@.

Ta po Faričevih besedah v slovenski prostor prinaša upor proti ustaljenim, konservativnim kulturnim politikam in vodenjem programov, ki vzdržujejo stereotip, da so za ljudi, ki živijo na obrobju, bolj primerne manj zahtevne umetniške produkcije kot za ljudi v prestolnici.

Že 17. maja se bo v Novi Gorici začel festival Vizije, ki velja za največji in najbolj raznolik festival mladinske kulture v Sloveniji. Združuje vsa umetniška področja mladinskega ustvarjanja, saj na njem sodelujejo gledališki, lutkovni, glasbeni, literarni in likovni ustvarjalci.

V času TLK bodo tudi promocijske akcije, kot so odprti plesni studii, namenjeni predstavitvi plesne umetnosti, odprti ateljeji, katerih namen je javni interes na področju likovne umetnosti in pomoč ustvarjalcem pri promociji, ter odprta galerija - razstava fotografij Sledi plesa, kjer bo na ogled 22 fotografij na temo sodobnega plesa.

Na plesnem področju organizatorji izpostavljajo še motivacijsko predavanje Gib naredi človeka, ki ga bo 20. maja izvedla Sanja Tropp Frühvald, performerka, koreografinja, režiserka, producentka in plesna pedagoginja, ki se posveča predvsem umetniškim inovacijam na področju plesa za mlado občinstvo, razvoju občinstva in medgeneracijskemu delu.

Organizatorja TLK sta JSKD in Zveza kulturnih društev Slovenije, ki združuje več kot 5000 kulturnih društev. Kot je povedala njena predsednica Mija Aleš, je v Sloveniji v povprečju eno kulturno društvo na 790 prebivalcev, če bi prišteli še otroška, pa na manj kot 400 prebivalcev.

Več kot 100.000 ustvarjalcev letno privabi štiri milijone obiskovalcev, ki se udeležijo okoli 25.000 kulturnih dogodkov.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-sestem-tednu-ljubiteljske-kulture-bo-slovenija-predvsem-plesala