V Cankarjevem domu pripoved o baletu na Slovenskem

Avtor: STA

Pred stotimi leti je Ljubljana dobila prvi poklicni baletni ansambel, sledilo je obdobje baletnega razcveta, ki traja vse do danes. Stoletnico slovenskega poklicnega baleta bo obeležila razstava, ki jo bodo danes odprli v prvem preddverju Cankarjevega doma. Razstava avtorice Danice Dolinar bo odprta do 13. junija.


Foto: Pixabay

Jubilejna razstava, ki jo je oblikovala Mojca Turk, predstavlja zgodbo o baletu na Slovenskem, o poklicu baletnih plesalcev, o njihovem telesu in odkrivanju umetniških svetov skozi različne vloge v baletnih predstavah, je zapisano na spletni strani Društva baletnih umetnikov Slovenije.

Ob tem opozarja tudi na nekatere pomembne spremljevalne umetnosti, kot so koreografija, glasba, kostumografija in scenografija. Vzpostavlja dialog s to dragoceno nesnovno dediščino od druge polovice 18. stoletja, ko je Ljubljana videla prve balete potujočih italijanskih in nemških gledaliških družin, do prvih slovenskih baletov, baletnih solistov in koreografov.

Pričevalci zgodbe bodo letaki, plakati in fotografije, ki jih hranijo arhivi, muzeji, narodna gledališča, nacionalna televizija, baletni umetniki sami in različni spremljevalci baletne umetnosti. Na ogled bodo tudi nekateri najlepši ali najbolj zanimivi baletni kostumi, redko videni koreografski zapisi in nekaj dragocenih videoposnetkov, je še navedeno.

Avtorica razstave Danica Dolinar je urednica uredništva glasbenih in baletnih oddaj na RTV Slovenija ter avtorica knjige Po sledeh slovenskega baleta, ki je prav tako izšla ob stoletnici slovenskega poklicnega baleta.

Praznovanju stoletnice se v Cankarjevem domu pridružujejo tudi s slavnostnim baletnim koncertom 21. maja, na katerem bodo nastopila zvezde mednarodnih koncertnih odrov. Gala koncert pripravljajo v koprodukciji z Društvom baletnih umetnikov Slovenije ter v sodelovanju s SNG Opera in balet Ljubljana in SNG Maribor.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-cankarjevem-domu-pripoved-o-baletu-na-slovenskem