Peta Lezbična četrt posvečena lezbičnim ustvarjalkam v uprizoritvenih umetnostih

Avtor: STA

Med 11. in 18. majem bo na več ljubljanskih prizoriščih v Ljubljani potekal 5. festival Lezbična četrt, ki bo letos posvečen lezbičnim ustvarjalkam v uprizoritvenih umetnostih. Festival, ki bo ponudil več predstav, filmov, okroglo mizo in druge dogodke, bo v soboto uvedla projekcija filma britanske režiserke Alice Smith Nevidne ženske.


Foto: Pixabay

Kratki dokumentarni film Nevidne ženske pripoveduje o spregledani zgodovini LGBTQ pripadnic in pripadnikov delavskega razreda v severozahodni Angliji v obdobju pol stoletja trajajočega boja za dosego pravic. Predstavljeni sta zgodbi precej nevidnih aktivistk Angele Cooper in Luchie Fitzgerald, katerih upor je spremenil življenja številnih žensk v Manchestru.

Luchie Fitzgerald se je že kot najstnica v Manchester zatekla z Irske. Po pobegu pred posegom lobotomije je v britanskem mestu živela kot brezdomka, vse dokler ni spoznala Angele Cooper. Kot par sta med drugim ustanovili zavetišče za begunce in svojo založbo, je povedala članica festivalskega kolektiva Suzana Tratnik.

Projekcije v avditoriju Moderne galerije se bosta udeležila tudi režiserka filma Alice Smith in producent Joe Ingham. Režiserka bo že pred projekcijo nagovorila občinstvo, po projekciji pa bo potekal pogovor, ki ga bo z gostoma vodila LGBT aktivistka, pisateljica in sociologinja Suzana Tratnik.

Drugi festivalski dan bo namenjen LGBT turi oziroma vodenemu ogledu Ljubljane pod vodstvom dolgoletnih aktivistov Suzane Tratnik in Branka Mozetiča, zvečer pa bo v Stari mestni elektrarna na ogled performans Nataše Živković z naslovom Sine.

V ponedeljek bo v lokalu Pritličje potekala okrogla miza z naslovom Lezbijke v uprizoritvenih umetnostih, na kateri bodo sodelovale performerka in umetniška vodja Mesta žensk Teja Reba, dramaturginja, scenaristka in pedagoginja Maja Šorli ter igralka Mia Skrbinac.

Med festivalskimi dogodki je koordinatorica festivala Tanja Završki navedla še predavanje Mateje Merkandel o nasilju pod naslovom Drugi klozet, pesniško-zvočni nastop Kristine Hočevar in Tomaža O. Rousa Zvok in školjke za (ne)slišno, predstavo društva Novi dijak Trije spomini ter pogovor ob izbrani poeziji Djune Barnes Okrog murve mi gremo.

Festival se bo 18. maja v Španskih borcih sklenil s filmom Nitratni poljubi, s katerim se bodo poklonili kultni, letos preminuli režiserki Barbari Hammer, ki velja za pionirko lezbičnega filma. Sledil bo projekt Zvočne krajine - Spevi & Arije v izvedbi umetnice JUNEsHELEN in vokalistke Alje Petric, so še povedali na novinarski konferenci, na kateri so za junij napovedali odprtje t.i. Lastne sobe. Prostor bo namenjen razstavam, druženju in drugim dogodkom, ki bodo odprti za širšo javnost.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/peta-lezbicna-cetrt-posvecena-lezbicnim-ustvarjalkam-v-uprizoritvenih-umetnostih